Природні пластові вуглеводневі гази

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Природні пластові вуглеводневі гази (рос. природные пластовые углеводородные газы; англ. native hydrocarbon gases, нім. natürliche Schichtkohlenwasserstoffgase n pl) — гази газових і нафтових родовищ — багатокомпонентні системи, які містять в основному насичені вуглеводні — легкі (С1–С4) і в невеликих кількостях важчі, а також азот (0,1 — 20 % і більше), діоксид вуглецю, рідкісні гази, іноді сірководень і ін.

В літературі часто під природними розуміються тільки гази газових і газоконденсатних покладів; газ, що виділяється із нафти (розчинений у нафті) і газ газових шапок називають нафтовим. В процесі розробки покладів усіх типів, які містять газ, відбувається в тій або іншій мірі зміна складу газів. Син. — природні пластові гази.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Українська нафтогазова енциклопедія / за загальною редакцією В. С. Іванишина. — Львів : Сполом, 2016. — 603 с. : іл., табл. — ISBN 9789669191403.
  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.