Присвоєний герб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Присвоєний герб, в геральдиці, це герб, який просто був прийнята для вживання, а не наданий владою.[1]

Ці герби зазвичай мають найстаріші та найблагородніші родини шляхтичів, які на початку поширення гербів самі обирали свої символи для вживання на лицарських турнірах та в бою. Тому вони не мають королівських грамот дарування на герб. Проте, нікому не спадає на думку ставити під сумнів законність таких гербів, оскільки в цьому випадку звичаєве право є сильнішим за королівське надання.

В Англії заснування Гербового коледжу супроводжувалось забороною на використання присвоєних гербів.[2] В інших країнах з геральдичними повноваженнями, таких як Канада, використання присвоєного герба не є незаконним, однак "вважається неналежним, і такий герб не має законності". [3] Станом на 1998 рік, як повідомлялося, п'ять із семи університетів Нової Зеландії використовували "законний" герб, хоча багато австралійських університетів використовували присвоєні герби.[4]

В добу Гетьманщини більшість гербів козацької старшини, козаків, міщан та селян були присвоєними.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Friar, Stephen (1987). A New Dictionary of Heraldry. London: Alphabooks. с. 27.
  2. THE CORDER COLLECTION of heraldic and genealogical manuscripts: a users’ guide (PDF). suffolkarchives.co.uk. Suffolk County Council. Архів оригіналу (PDF) за 27 грудня 2017. Процитовано 27 грудня 2017.
  3. Common Misconceptions about Heraldry. heraldry.ca. Royal Heraldry Society of Canada. Архів оригіналу за 27 грудня 2017. Процитовано 27 грудня 2017.
  4. Boudreau, Claire (1996). Genealogica & Heraldica. University of Ottawa Press. с. 294. ISBN 0776616005.