Притоки річки Рось

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта басейну річки Рось
Карта басейну річки Рось
Невеликий потік у селі Збаржівка, ліва притока Росі
Млин на річці Оріховатка у селі Новофастів
Ставок на річці Злодіївка у селі Капустинці
Ставок на річці Рубченка у селі Руде Село
Річка Роська в селі Скала
Річка Молочна в селі Олександрівка
Ставок на річці Тарган у селі Любча
Міст через річку Сквирку у місті Сквира
Млин на річці Роставиця у селі Чубинці
Ставки на річці Кам'янка у селі Великополовецьке
Річка Росава у Кононівському гідрологічному заказнику

Жабокрик — права притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області.[1] Починається на схід від села Вербівка, тече на північний схід і впадає у Рось у селі Надросся (колишні Жидівці)[2]

Глиця — права притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось у селі Спичинці за 337 км від її гирла.

Без назви (Кам'яна Криниця) — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Довжина річки — 6,5 км, площа басейну — 11,2 км². Бере початок на північному сході від Ординців. Тече переважно на південний схід через урочище Кам'яну Криницю і впадає у Рось у Спичинцях за 336 км від її гирла.[3]

Хутірка — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось на північно-східній околиці Спичинців за 335 км від її гирла.

Без назви — права притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Довжина річки — 6,8 км, площа басейну — 12,1 км². Бере початок на південному сході від Черемошного. Тече переважно на південний схід через Малинки і у Педосах впадає у річку Рось за 328 км від її гирла.[3]

Коптієва — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось між Педосами і Погребищем за 327 км від її гирла.

Козлівка — права притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось у місті Погребище за 325 км від її гирла.

Без назви — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Довжина річки — 6,2 км, площа басейну — 9,1 км². Бере початок на південному сході від Білашків. Тече переважно на південний схід через Погребище і впадає у Рось за 324 км від її гирла.[3]

Смотруха — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось північній околиці міста Погребище за 321 км від її гирла.

Самець — ліва притока в Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось на південно-східній околиці села Гопчиця, неподалік від міста Погребище за 316 км від її гирла.

Без назви — ліва притока у Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Довжина річки 7 км, площа басейну — 19 км². Бере початок на південному заході від Бурківців. Тече переважно на південний схід через Попівці і у Саражинцях впадає у Рось за 309 км від її гирла.[3]

Коза — права притока у Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось в с. Дзюньків за 301 км від її гирла.

Супрунка — права притока у Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Впадає у Рось в селі Збаржівка за 297 км від її гирла.

Бабина (Оріховатка) — ліва притока у Ружинській селищній громаді Бердичівського району Житомирської області та Погребищенській міській громаді Вінницького району Вінницької області. Гирло у селі Борщагівка за 291 км від її гирла.

Давидівка — ліва притока у колишньому Погребищенському районі Вінницької області. Точне місце впадіння невідоме.[4]

Каличівка — ліва притока у колишньому Погребищенському районі Вінницької області. Точне місце впадіння невідоме.[5]

Гольська Руда (Гобежа) — ліва притока на суміжжі Погребищенської міської громади Вінницького району Вінницької області та Володарської селищної громади Білоцерківського району Київської області.[6] Протікає через село Коржиха.

Злодіївка — ліва притока у Сквирській міській та Володарській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось в селі Мармуліївка за 279 км від її гирла.

Рубченка — ліва притока у Сквирській міській та Володарській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось в селі Косівка за 267 км від її гирла.

Роська — права притока у Погребищенській міській та Оратівській селищній громадах Вінницького району Вінницької області, а також Тетіївській міській громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось на сході від села Скибинці за 266 км від її гирла.

Молочна — права притока в межах Жашківської міської громади Уманського району Черкаської області, Тетіївської міської і Володарської селищної громад Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у с. Зрайки за 260 км від її гирла.

Рогозянка — ліва притока у Володарській селищній громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у селі Завадівка за 254 км від її гирла.

Торц — права притока в Ставищенській та Володарській селищних громадах Білоцерківського району Київській області. Впадає у Рось в селі Ратуш за 250 км від її гирла.

Тарган — права притока в Ставищенській та Володарській селищних громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось біля села Логвин за 246 км від її гирла.

Березянка — ліва притока в Ружинській селищній громаді Бердичівського району Житомирської області, Сквирській міській та Володарській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось біля с. Березна за 241 км від її гирла.

Медвідка — ліва притока в колишньому Володарському районі Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[7].

Сквирка — ліва притока в межах Сквирської міської та Фурсівської сільської громад Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у с. Яблунівка за 225 км від її гирла.

Без назви — права притока в Маловільшанській сільській громада Білоцерківського району Київської області. Бере початок в селі Мала Вільшанка. Тече переважно на північний захід через село Бакали і на південній околиці села Городище впадає у річку Рось.[8]

Роставиця — ліва притока в межах Хмільницького району Вінницької області, Бердичівського і Житомирського району Житомирської області та Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось навпроти села Пилипча за 216 км від її гирла.

Кам'янка — ліва притока в межах Бердичівського і Житомирського районів Житомирської області та Фастівського і Білоцерківського районів Київської області. Впадає у Рось в селі Чмирівки за 208 км від її гирла.

Протока — ліва притока у Ковалівській сільській, Гребінківській селищній та Білоцерківській міській громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у місті Біла Церква за 196 км від її гирла.

Красний — ліва притока в Узинській міській та Рокитнянській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у селі Пугачівка за 175 км від її гирла.

Черня — права притока в Таращанській міській та Рокитнянській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у селі Острів за 167 км від її гирла.

Крива — права притока в Рокитнянській селищній громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось на південно-східній околиці села Острів біля Рокитнянського кар'єру.[9]

Салиха — права притока у Таращанській міській та Рокитнянській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у с. Синява.

Рокитна — ліва притока в Узинській міській та Рокитнянській селищній громадах Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у селі Синява за 162 км від її гирла.

Бушева (Бушеві Стави) — права притока у Рокитнянській селищній громаді Білоцерківського району Київської області. Протікає через село Бушеве.[10] [11]

Горохуватка — ліва притока у Кагарлицькій міській громаді Обухівського району та Рокитнянській селищній громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає до Росі на схід від села Бушеве за 148 км від її гирла.

Котлуй — права притока у Таращанській міській громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось у селі Бовкун за 141 км від її гирла.

Киндюха — права притока у Таращанській міській громаді Білоцерківського району Київської області. Впадає у Рось біля села Бовкун за 139 км від її гирла.

Стара Синиця — права притока у Богуславській міській громаді Обухівського району районі Київської області. Впадає у Рось у селі Синиця за 132 км від її гирла.

Зарічок — ліва притока у Богуславській міській громаді Обухівського району Київської області. Протікає через село Мисайлівка[12]

Богуславка — ліва притока у Богуславській міській громаді Обухівського району Київської області. Тече переважно на південь через село Туники та місто Богуслав.[13] Має ліву притоку — річку Цвинтарка[14]

Кам'янка — ліва притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[15]

Карячинка — ліва притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[16]

Приточилівка — притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[17]

Квиздан — притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[18]

Підлобунка — ліва притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[19]

Свавілка- права притока у місті Богуслав Київської облаасті. Точне місце впадіння невідоме.[20]

Свята — ліва притока у місті Богуслав Київської області, тече з-під гори Святої. Точне місце впадіння невідоме.[21]

Славинка — права притока у місті Богуслав Київської області. Точне місце впадіння невідоме.[22]

Рип'ях — права притока у Богуславській міській громаді Обухівського району Київської області. Впадає у Рось у селі Хохітва.

Біївка — права притока в у Богуславській міській громаді Обухівського району Київської області[23]. Починається у селі Біївці. Тече переважно на північний схід і впадає у Рось на північно-східній околиці села Москаленки[24][25].

Нехвороща — ліва притока у Миронівській та Богуславській міських Громадах Обухівського району Київської області, Степанецькій сільській громаді Канівського району та Корсунь-Шевченківської міської громади Черкаського району Черкаської області. Впадає у Рось біля с. Москаленки за 94 км від її гирла.

Хоробра — права притока у Медвинській сільській громді Білоцерківського району Київської області та Стеблівської селищної громади Звенигородського району Черкаської області. Впадає до Росі в межах північної частини смт Стеблів за 83 км від її гирла.

Перезовиця — права притока у Стеблівській селищній громаді Звенигородського району Черкаської області. Впадає у Рось гирло у смт Стеблів за 82 км від її гирла.

Бакунька (Саковиця) — права притока у Селищенській сільській та Стеблівській селишній громадах Звенигородського району Черкаської області. Впадає у Рось у селі Яблунівка за 72 км від її гирла.

Зубра (Погань) — права притока у Городищенській та Корсунь-Шевченківській міських громадах Черкаського району та у Селищенській сільській громаді Звенигородського району Черкаської області. Впадає у Рось у місті Корсунь-Шевченківський за 66 км від її гирла.

Корсунка (Фоса) — ліва притока у Корсунь-Шевченківській міській громаді Черкаського району Черкаської області, впадає у Рось у місті Корсунь-Шевченківський.[26]

Мирополка — права притока у Селищенській сільській громаді Звенигородського району Черкаської області. Довжина — 7,9 км, площа басейну — 25 км². Бере початок у селі Кошмак, тече переважно на північний схід через село Миропілля і впадає у Рось у селі Вільхівчик за 45 км від її гирла.[27]

Сотничанка- ліва притока у Корсунь-Шевченківській міській громаді Черкаського району Черкаської області. Довжина — 11,3 км, площа басейну — 29 км². Бере початок у селі сотники, тече на південний схід. Впадає у Рось у місті Корсунь-Шевченківський.[27]

Васильків (Гарбузинка, Смичок) — ліва притока у Степанецькій, Набутівській сільських та Корсунь-Шевченківській міській громадах Черкаського району Черкаської області. Починається у с. Мельники, тече переважно на південний схід через с. Кичинці і впадає у Рось у с. Гарубзин[28][27]

Черепинка — права притока у Селищенській сільській громаді Звенигородського району та Набутівській сільській громаді Черкаського району Черкаської області. Довжина — 6,3 км, площа басейну — 21 км². Бере початоу у селі Черепин, впадає у Рось на західній околиці села Деренковець за 40 км від її гирла.[27]

Набутівка — ліва притока у Набутівській сільській громаді Черкаського району Черкаської області. Довжина річки — 9,1 км, площа басейну — 23 км². Бере початок на південному сході від села Буди-Бровахівської. Тече переважно на південний схід понад Корнилівкою і в селі Набутів впадає у річку Рось за 39 км від її гирла[27]

Фоса — меліоративний канал, що з'єднує Рось з річкою Вільшанка. Розташовується у Набутівській та Мошнівській сільських громадах Черкаського району Черкаської області.[29][30]

Нетреба (Броваха) — ліва притока у Набутівській сільській громаді Черкаського району Черкаської області. Довжина річки — 13,3 км, площа басейну — 26 км². Бере початок у селі Бровахи, тече переважно на південний схід черз село Сахнівське і впадає у Рось поблизу села Нетеребка зв 30 км від її гирла.[31][27]

Погребинка — ліва притока у колишньому Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області. Точне місце впадіння невідоме.[32].

Вільховець — річка у колишньому Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області. Точне місце впадіння невідоме.[33]

Вільшанка — рукав між селами Межиріч та Лука Канівської міської громади Черкаського району Черкаської області[34]

Росава — ліва притока в межах Обухівського району Київської області та Черкаського району Черкаської області. Впадає у Рось на південь від села Кононча за 19 км від її гирла.

Стара Рось — рукав, утворений на місця старого русла у нижній течії річки.[35][36]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 193 (Жабокрик № 2)
  2. Список населенных мест Киевской губернии С. 52
  3. а б в г Гавриков Ю. С. Реєстр річок Вінницької області. — Вінниця: Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг, 2018 — 28 с.
  4. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 164
  5. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 231
  6. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 147 (Гольська Руда), С. 144 (Гобежа)
  7. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 357
  8. 10.) Olszanka, wś nad bezim. ruczajem, ... // Słownik geograficzny Królestwa Polskiego. — Warszawa : Druk «Wieku», 1886. — Т. VII. — S. 503. (пол.)
  9. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 284 № 26
  10. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 80
  11. Похилевич, Лаврентий Иванович. Сказания о населенных местностях Киевской губернии или Статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящихся — С. 523
  12. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 207
  13. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 61
  14. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 597
  15. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 236 (Кам'янка № 25)
  16. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 242
  17. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 447
  18. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 244
  19. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 424
  20. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 488
  21. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 492 № 4
  22. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 509
  23. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 52
  24. Военно-топографическая карта Российской Империи 1846—1863 гг. (издавалась до 1919 г.), созданная под руководством Ф. Ф. Шуберта и П. А. Тучкова. Масштаб: 3 версты на дюйм. Ряд: XXIV, лист: 9. Показаны территории: Киевской губернии.
  25. Похилевич, Лаврентий Иванович. Сказания о населенных местностях Киевской губернии или Статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящихся — С. 568
  26. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 274
  27. а б в г д е Перелік річок Черкаської області.
  28. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 83 (Гарбузинка), С. 512 (Смичок)
  29. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 585 (Фоса № 9)
  30. Педченко Г. А. Все про річку Рось і Надросся. Художньо — природниче, інормаційно -енциклопедичне видання. Укр.мова. — С. 167
  31. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 387
  32. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 433
  33. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 109
  34. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 111 (Вільшанка № 23)
  35. Словник гідронімів України — К.: Наукова думка, 1979. — С. 526
  36. [ Педченко Г. А. Все про річку Рось і Надросся. Художньо — природниче, інормаційно -енциклопедичне видання. Укр.мова. — С.205]

Джерела[ред. | ред. код]