Прихованохоботник стебловий капустяний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прихованохоботник стебловий капустяний

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Довгоносики (Curculionidae)
Рід: Прихованохоботник (Ceuthorrhynchus)
Вид: Прихованохоботник стебловий капустяний
Ceuthorrhynchus pallidactylus
(Marsham, 1802)
Синоніми
Ceuthorrhynchus quadridens
Посилання
Вікісховище: Ceutorhynchus pallidactylus
NCBI: 201858

Прихованохоботник стебловий капустяний (Ceuthorrhynchus pallidactylus) — жук із родини довгоносиків, шкідник капустяних культур. В Україні поширений повсюдно. Пошкоджує капусту, ріпу, редиску, брукву, ріпак ярий, гірчицю та інші капустяні.

Жук довжиною 2,5–3 мм, чорного кольору зі світлою плямою на щитку, вкритий зверху волосками й лусочками. Головотрубка тонка і довга, підгинається під і вкладається між тазиками передніх ніг. Вусики колінчасто-булавоподібні. Личинка довжиною близько 5 мм, безнога, білоголова.

Жук робить отвори в жилах листка і відкладає туди яйця по 3–4 шт. Яйцекладка триває до середини літа. В результаті ушкоджень окремі листки в'януть і засихають, при сильному ушкодженні може загинути ціла рослина.

Заходи захисту рослин[ред. | ред. код]

Осіння глибока зяблева оранка. Відбір непошкодженої розсади. Знищення капустяних бур'янів. При заселенні 20 % рослин і за чисельності один чи більше жуків на одну рослину рекомендують обприскування інсектицидом. На насінниках обприскування найефективніше на початку бутонізації.