Пробенецид

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пробенецид
Систематизована назва за IUPAC
4-(dipropylsulfamoyl)benzoic acid
Класифікація
ATC-код M04AB01
PubChem 4911
CAS 57-66-9
DrugBank
Хімічна структура
Формула C13H19NO4S 
Мол. маса 285,36 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність ~100%
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення 4—17 год. (у залежності від дози)
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата САНТУРИЛ,
«ЛІПОМЕД АГ»/«Ваймер Фарма ГмбХ»,Швейцарія/Німеччина
UA/11102/01/01
13.10.2010-13/10/2015

Пробенецид (англ. Probenecid, лат. Probenecidum) — синтетичний препарат, що є похідним бензойної кислоти, та належить до протиподагричних препаратів, який застосовується перорально.[1] Початково пробенецид застосовувався лише разом з пеніцилінами та цефалоспоринами для гальмування виведення антибіотиків з організму та утримання їх рівня в крові на високому рівні більш тривалий час[2], пізніше встановлена активність препарату щодо посилення виведення сечової кислоти з організму разом із сечею, та відповідно протиподагрична активність препарату.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Пробенецид — синтетичний препарат, який є похідним бензойної кислоти. Механізм дії препарату полягає в пригніченні реабсорбції сечової кислоти в канальцях нирок, що приводить до посилення виведення сечової кислоти з організму та зниження її концентрації в крові.[1][3] Пробенецид застосовується для лікування подагри[1][3][4], а також при застосуванні антибіотиків пеніцилінового та цефалоспоринового рядів для гальмування виведення антибіотиків з організму та утримання їх концентрації в крові на високому рівні тривалий час.[3][5] Пробенецид не поступається за ефективністю інгібіторам ксантиноксидази, зокрема алопуринолу та фебуксостату, проте він протипоказаний при застосуванні при сечокам'яній хворобі[1], та при його застосуванні спостерігається більше побічних ефектів, ніж при застосуванні алопуринолу та фебуксостату.[6]

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Пробенецид швидко і добре всмоктується при пероральному застосуванні, максимальна концентрація препарату в крові досягається протягом 2—4 годин після перорального прийому. Пробенецид добре (на 85—95 %) зв'язується з білками плазми крові.[1][5] Пробенецид проникає через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко.[3] Метаболізується препарат у печінці з утворенням неактивних метаболітів. Виводиться пробенецид з організму переважно з сечею у вигляді метаболітів. Період напіввиведення препарату складає 4—17 годин у залежності від прийнятої дози.[4]

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Пробенецид застосовується при подагрі, а також при підвищенні концентрації сечової кислоти при прийомі діуретиків, а також при застосуванні антибіотиків пеніцилінового та цефалоспоринового рядів для гальмування виведення антибіотиків з організму та утримання їх концентрації в крові на високому рівні тривалий час.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні пробенециду можуть спостерігатися наступні побічні ефекти:

Протипокази[ред. | ред. код]

Пробенецид протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, гострому нападі подагри, сечокам'яна хвороба, порфірії, вторинна гіперурикемії внаслідок злоякісних пухлин або застосуванням хімієтерапевтичних засобів, при вагітності, та дітям до 2 років.

Застосування при COVID-19[ред. | ред. код]

У дослідженнях показано чутливість збудника COVID-19 SARS-CoV-2 до пробенециду, та вивчається можливість його застосування при коронавірусній хворобі.[7]

Заборона використання у спортсменів[ред. | ред. код]

Пробенецид має здатність до маскування застосування низки препаратів[8], та заборонений для використання спортсменами під час змагань згідно рішення Всесвітнього антидопінгового агентства[9]

Форми випуску[ред. | ред. код]

Пробенецид випускається у вигляді таблеток по 0,5 г, та у вигляді комбінованого препарату з колхіцином.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д ОСОБЕННОСТИ ФАРМАКОТЕРАПИИ У ПАЦИЕНТОВ С ПОДАГРОЙ С ПРИМЕНЕНИЕМ ПРОБЕНЕЦИДА (рос.)
  2. Butler D (2005). Wartime tactic doubles power of scarce bird-flu drug. Nature. 438 (7064): 6. Bibcode:2005Natur.438....6B. doi:10.1038/438006a. PMID 16267514. (англ.)
  3. а б в г Ліки і вагітність. Пробенецид
  4. а б в Probenecid (англ.)
  5. а б Пробенецид(рос.)
  6. Сравнительная эффективность и безопасность препаратов для лечения подагры и гиперурикемии: результаты первого сетевого метаанализа (рос.)
  7. Давно известное медикам лекарство оказалось эффективным против коронавируса (рос.)
  8. Morra V, Davit P, Capra P, Vincenti M, Di Stilo A, Botrè F (грудень 2006). Fast gas chromatographic/mass spectrometric determination of diuretics and masking agents in human urine: Development and validation of a productive screening protocol for antidoping analysis. J Chromatogr A. 1135 (2): 219—29. doi:10.1016/j.chroma.2006.09.034. PMID 17027009. (англ.)
  9. The 2011 Prohibited List. Архів оригіналу за 8 серпня 2011. Процитовано 5 травня 2015. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]