Проблемно-орієнтована інформаційна система

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Issue-Based Information System (IBIS) — система, запропонована Хорстом Ріттелем для вирішення складних, злісних проблем — планування і ухвалення політичних рішень на початку 70-х років двадцятого століття. Новий сплеск інтересу стався після появи комп'ютерних систем, які могли підтримувати цей процес в гіпертекстовому середовищі.

Для підтримки розв'язання таких типів проблем Ріттель розробив схему текстової і графічної репрезентації для візуалізації пропонованих аргументів IBIS (Issue-Based Information Systems — проблемно-орієнтовані інформаційні системи). Спочатку це було гіпертекстове середовище для структурованого обговорення питань проектування.

Елементами інформаційної системи є проблеми або питання, які вимагають рішення або відповіді. Кожне питання пов'язане з альтернативними рішеннями або можливими відповідями. Пропоновані рішення у свою чергу, пов'язані з доводами, які підтримують або спростовують це рішення. В ході розгляду питань, виникають нові проблеми, які розглядаються аналогічним чином.

  • Проблема = питання, яке пропонується вирішити
  • Ідея = пропоноване рішення або відповідь на питання
  • Довід (за або проти) = аргумент, що наводиться в суперечці або доказі

Правила в системі виглядають таким чином:

  1. До будь-якого елемента (питання, ідеї або доводу) може бути поставлене питання
  2. Ідеї завжди відповідають на питання
  3. Доводи наводяться завжди тільки для ідей. Для питань не може бути доводів

Посилання[ред. | ред. код]