Промазин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Промазин
Систематизована назва за IUPAC
N,N-диметил-3-(10Н-фенотіазин-10-іл)-пропан-1-амін
Класифікація
ATC-код N05AA03
PubChem 4926
CAS 58-40-2
DrugBank 00420
KEGG D08430
Торгівельне
найменування
промазин
Способи введення Пероральне, венозне, ін'єкційне
Хімічна структура
Формула C17H20N2 
Мол. маса 284,42 г/моль г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність
Зв'язування з білками плазми[en] 94%
Метаболізм 90%
Період напіввиведення
Екскреція у печінці
Реєстрація лікарського засобу в Україні

Промазин (Promazinum). N,N-диметил-10H-фенотіазин-10-пропамін. Нейролептик (антипсихотичної дії), що відноситься до аліфатичних похідних фенотіазину[1].

Використовується як короткочасне додаткове лікування психомоторного збудження.  Його схвалене використання у людей обмежене, але використовується як транквілізатор у ветеринарії.  Він має слабку антипсихотичну дію, але зазвичай не використовується для лікування психозів.

Фармакодинаміка[ред. | ред. код]

Промазин – препарат із групи аліфатичних похідних фенотіазину. Хімічна будова та спектр дії промазину подібний до аміназину (хлорпромазину), але препарат менш активний і менш токсичний. Механізм антипсихотичної дії промазину пов'язаний із блокуванням постсинаптичних мезолімбічних дофамінергічних рецепторів у головному мозку. За силою антипсихотичного та седативного ефекту поступається аміназину, зменшує рухову активність, має протиблювоту, гіпотензивну та гіпотермічну дію.Периферична холіно- та адреноблокуюча дія подібна до аміназину; за антигістамінною дією препарат перевершує аміназин. Має менш виражені побічні ефекти (яви акатизії, загальмованість, пригніченість, млявість, апатія, екстрапірамідні та соматовегетативні розлади), ніж у аміназину. Збільшує тривалість та інтенсивність дії снодійних, наркотичних, анальгетиків, гіпотензивних, антигістамінних препаратів та алкоголю.

Використання[ред. | ред. код]

Спосіб прийому промазину поділяють на пероральний, ін'єкційний та венозний.

При пероральному застосуванні після їжі, по 25-100 мг 2-4 рази на день, при необхідності дози поступово збільшують до 500-1000 мг на добу. Для підтримуючої терапії призначають по 50-150 мг 1-2 рази на день.

Ін'єкційно приймають по 0,05-0,1-0,15 мл 2-3 рази на добу, необхідну кількість ампулярного (2,5%) промазину розводять у 5 мл 0,25-0,5% розчину новокаїну або розчину натрій хлориду.

Венозно вводять по 1-2 мл 2,5% розчину промазина, розведеного у 10-20 мл 5% розчина глюкози або ізотонічного розчину натрій хлориду.

За необхідністю дози промазину поступово збільшують до 0,5-1 г на добу. Для терапії назначають по 0,05-0,15 г 1-2 рази на добу.

Збільшення дози для дорослих ін'єкційно: разова 0,15 г, добова 1,2 г.

Промазин можна приймати разом з іншими нейротропними засобами, у тому числі у складі літичних сумішей (наприклад: промазин 2,5% розчин1-2 мл; димедрол 2%, розчин 2 мл; промедол 2%, розчин 1-2 мл), а також разом зі снодійними.

Фізичні властивості[ред. | ред. код]

Білий, або білий зі слабким жовтуватим відтінком, кристалічний порошок. Добре розчинний у воді. При освітленні порошок та його розчини набувають синьо-зеленого кольору.

Побічні ефекти[ред. | ред. код]

Поширені побічні ефекти включають збудження, відсутність менструації , аритмії , закреп , сонливість і запаморочення, сухість у роті, втома, високий рівень цукру , проблеми зі сном , низький кров’яний тиск , подовжений інтервал QT , судоми , тремтіння , блювота та збільшення ваги, серед інших.[2]

Передозування [ редагувати джерело ][ред. | ред. код]

При передозуванні це може спричинити падіння артеріального тиску , зниження температури тіла , прискорене серцебиття та нерегулярне серцебиття.

Раптова смерть може наступити, хоча й рідко.[2]

Форма використання[ред. | ред. код]

Пігулки та драже по 0,025 та 0,05 г, вкриті оболонкою; 2,5% розчин у ампулах по 2 мл.

Використання на тваринах[ред. | ред. код]

Промазин у вигляді промазину гідрохлориду є одним із основних транквілізаторів, який ветеринари використовують для ін’єкцій коням перед анестезією.[3][4] Він не забезпечує аналгезії та не є дуже сильним заспокійливим засобом, тому його використовують у поєднанні з опіоїдами або агоністами α2 - адренорецепторів , такими як клонідин , або з обома.[3][5] Його можна використовувати самостійно під час виконання безболісної процедури, наприклад встановлення підкови.[5] Низький кров'яний тиск , швидке серцебиття та параліч статевого члена є побічними ефектами.[4]  Це також анпротиблювотний , спазмолітичний і гіпотермічний засіб.[3]  Крім того, він використовується для зниження артеріального тиску у тварин з ламінітом і нирковою недостатністю.  Він доступний у США для ветеринарного використання під назвами Промазин і Транказин.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Зменшує прояви психозів: марення та галюцинацій. Антипсихотичний ефект пов'язаний із блокадою дофамінових D2-рецепторів у полінейрональних синапсах хеморецепторної тригерної зони мозку. Пригнічення дофамінових рецепторів у нігростріарній та тубулоінфундибулярній зонах обумовлює екстрапірамідні розлади та гіперпролактинемію, центральних адренергічних та серотонінергічних рецепторів – зменшення страху, тривоги, напруги. Периферичні альфа-адреноблокуючий та H1-гістаміноблокуючий ефекти проявляються зниженням АТ та протиалергічною дією. Має сильну седативну, антихолінергічну та гіпотензивну дію, помірну протиблювотну дію.

Добре всмоктується після прийому внутрішньо. Tmax 2-4 год. Зв'язок із білками плазми - 90%. Метаболізується у печінці з утворенням неактивних метаболітів. Виводиться переважно нирками.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Promazine (Primazine, Prozine) | Davis’s Drug Guide. www.drugguide.com (англ.). Процитовано 8 грудня 2022.
  2. а б BNF is only available in the UK. NICE. Процитовано 8 грудня 2022.
  3. а б в Promazine | EquiMed - Horse Health Matters. web.archive.org. 4 серпня 2021. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 8 грудня 2022.
  4. а б Hendrickson, Dean A. (13 травня 2013). Techniques in Large Animal Surgery (англ.). John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-71427-0.
  5. а б Auer, Jorg A.; Stick, John A. (24 травня 2018). Equine Surgery - E-Book (англ.). Elsevier Health Sciences. ISBN 978-0-323-48419-0.