Прометей (спортивне товариство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
СК «Прометей»
Основано 17 вересня 2018
Країна Україна Україна
Власник Володимир Дубинський
Спонсор компанія «Dmart»
Президент Марія Александрова
Директор Дмитро Палійчук

Спортивне товариство «Прометей» (або СК «Прометей») — українське спортивне товариство, що об'єднує спортивні клуби з смт. Слобожанське та м. Дніпро (раніше з міста Кам'янське). Основу цього товариства складає баскетбольна та волейбольна команди, які представлені як чоловічими, так і жіночими складами. Усі команди здобували титул чемпіонів України. Засновник та власник — Володимир Дубинський (проте юридично в 2023 році у зв’язку з обранням Володимира Дубинського президентом Професіональної волейбольної ліги України ним було принято рішення про передачу прав президента Марії Александровій, а Володимир Михайлович в свою чергу обійняв посаду почесного президента). Головний спонсор «Прометея» — компанія «Dmart» (укр. «Демарт»), власником якої власне являється сам же Дубинський.

З 2024 року компанія «Dmart» спільно із брендом СК «Прометей» стали титульним спонсором чернівецької «Буковини»[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Спортивний клуб «Прометей» був створений у вереснi 2018 року[3], біля витоків його створення стояли небайдужі до спорту меценати і бізнес-партнери Володимир Дубинський та Павло Чухно. Пріоритетними напрямками в розвитку спортклубу були обрані два: баскетбольний і волейбольний. Ідея розвитку баскетбольного клубу відразу ж отримала підтримку з боку Федерації баскетболу України і команда чоловіків одразу ж розпочала виступи у Вищій лізі сезону 2018/19, а перший волейбольний рік «Прометея» відбувся в 2019 році і у дебютному сезоні клуб із жіночим складом отримав місце в Суперлізі. Влітку 2020 року керівництвом було прийнято рішення про створення жіночої баскетбольної команди, а з початком 2022 року з'явилася і чоловіча версія волейбольного клубу.

Спочатку клуби виступали в місті Кам'янське, в якому і були засновані, проте у 2021 році відбувся переїзд в смт Слобожанське (Дніпровський район (Дніпропетровська область)). Після повномасштабного російського вторгнення в Україну — головна баскетбольна команда (для зручного виступу в єврокубках) базується в столиці Латвії та виступає у місцевому дивізіоні (Латвійсько-Естонській Суперлізі), а фарм-клуб (утворений перед стартом сезону 2023/24) виступає по місцю заявки в українських змаганнях. Жіночий склад БК тимчасово припинив діяльність. Волейбольні команди розташувалися в Чернівцях, а єврокубкові поєдинки проводять в Румунії. Проте сезон 2022/23 жіноча команда частково провела в чемпіонаті Чехії і Центральноєвропейській лізі, де домашні ігри проводила у місті Кутна Гора.

Склад товариства[ред. | ред. код]

Баскетбол[ред. | ред. код]

«Прометей» — чоловічий клуб. Станом 2023/24 сезон виступає в латвійсько-естонській суперлізі та є учасником в єврокубках. Фарм-клуб виступає в українській Вищій лізі та в кубку України.

Досягнення
Внутрішні:
Міжнародні:

«Прометей» — жіночий клуб[5]. Наразі не виступає[6].

Досягнення
Внутрішні:
Міжнародні:

Волейбол[ред. | ред. код]

«Прометей» — жіночий клуб. Станом 2023/24 сезон виступає в українській Суперлізі та є учасником в єврокубках. Фарм-клуб під назвою Спортивна Академія "Прометей" виступає у Вищій лізі.

Досягнення
Внутрішні:
Міжнародні:

«Прометей» — чоловічий клуб[7]. Станом 2023/24 сезон виступає в українській Суперлізі та є учасником в єврокубках.

Досягнення
Внутрішні:
Міжнародні:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Історія волейбольної команди «Прометей».
  • Історія баскетбольної команди «Прометей».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]