Проценко Григорій Данилович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проценко Григорій Данилович
Народився 6 грудня 1935(1935-12-06) (88 років)
Майданівка,
Черкаська область
Країна Україна Україна
Діяльність кліматолог
Alma mater Київський університет
Галузь кліматологія, метеорологія
Заклад Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова
Вчене звання доцент
Науковий ступінь кандидат наук
Нагороди
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Медаль «Ветеран праці»
Медаль «Ветеран праці»

Проценко Григорій Данилович (*6 грудня 1935 року) — український кліматолог, кандидат географічних наук, доцент географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, з 2002 року — Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 6 грудня 1935 року в селі Майданівка Звенигородського району Черкаської області. Закінчив 1963 року кафедру метеорології та кліматології географічного факультету Київського університету. З 1963 року працював старшим інженером-синоптиком авіаметеостанцій Шар'я та Кострома Верхнєволзького управління Гідрометслужби СРСР, з 1968 року — молодший співробітник Відділу агроекології Українського науково-дослідного інституту садівництва.

У Київському університеті викладав у 19752002 роках на кафедрі метеорології та кліматології. Виконував обов'язки заступника декана заочного відділення, заступника декана з навчальної роботи географічного факультету. Викладав курси: «Метеорологія та кліматологія», «Кліматологія», «Агрометеорологія».

Працював доцентом кафедри географії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова з 2003 до 2009 рр. З березня 2005 до березня 2006 р. виконував обов'язки завідувача цієї кафедри.

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

Нагороджений медалями: «В пам'ять 1500-річчя Києва», «Ветеран праці», Грамотою Державної гідрометеорологічної служби України у 2002 році.

Наукові праці[ред. | ред. код]

Сфера наукової діяльності: дослідження строків настання фенологічних фаз плодових культур в Україні залежно від погодних та кліматичних умов; потреби їх у теплі; вплив погоди на якість врожаю плодових культур; вивчення мікроклімату садів різних конструкцій; зміни тривалості безморозного періоду та особливостей формування снігового покриву в агроландшафтах; мінливість потоків короткохвильової радіації в Україні; низькі температури повітря взимку та влітку; дослідження агрокліматичних ресурсів України. Автор 68 наукових праць. Основні праці:

  1. Природні умови Канівського Придніпров'я та їх вивчення: Навчальний посібник. — К., 1992 (у співавторстві).
  2. Основи метеорології: Навчальний посібник. — К., 2002. Частина І. (у співавторстві).
  3. Клімат України: Монографія. — К., 2003 (у співавторстві).
  4. Словник-довідник з фізичної географії 6-8 класів. — Х., 2004 (у співавторстві).
  5. Метеорологія та кліматологія: Навчальний посібник. — К., 2008.

Література[ред. | ред. код]

  1. Географічний факультет у персоналіях / Олійник Я. Б., Бортник С. Ю., Гродзинський М. Д., Дмитрук О. Ю. та інші. — К., 2008.