Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Постанова політбюро ЦК КП(б)У «Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп» — постанова політбюро ЦК КП(б)У, що вийшла 18 листопада 1932 року. Постанова передбачала посилення «репресій стосовно кулацьких та інших контрреволюційних елементів» і фактично узаконювала безкарний грабунок і нищення селянських господарств під видом боротьби з антибільшовицьким рухом[1].

Постанова стала однією з причин ще більш скрутного положення селян і з рядом інших постанов ЦК призвела до Голодомору 1932—1933 років в Україні. Постанова була підписана і направлена на місця В. Я. Чубарем і М. М. Хатаєвичем. Використовуючи постанову С. В. Косіор розробив спеціальний оперативний план і задіяв війська і спеціальні загони для знищення українських селян, які чинили опір більшовицькій владі[2].

Зміст[ред. | ред. код]

Загалом постанова складалася з двох частин, кожна з яких містила чотири пункти.

В першій частині відповідальним особам доручалося разом з С. В. Косіором за 5 днів розробити «спеціальний оперативний план ліквідації основних куркульських і петлюрівських контрреволюційних гнізд», зокрема в Умансьскому і Білоцерківському районах і Чернігівській області. ГПУ доручалося посилити роботу зі «зняття в містах ідеологів і організаторів куркульського саботажу і зриву виконання державних завдань», а також «провести вилучення і засудження найбільш злісних рахівників і бухгалтерів колгоспів, які зривають виконання плану хлібоздачі й організовують розкрадання колгоспного хліба». Операція мала охопити до 300 людей і проводитися, зокрема, в Дніпропетровській, Одеській, Київській і Чернігівській областях[3].

В другій частині висвітлюється проблема відсутності спротиву до «кулацьких виступів» — «терористичних актів з боку контрреволюційних куркульських елементів щодо сільських активістів, які борються за чесне виконання колгоспами та одноосібниками своїх зобов'язань перед Радянською державою», зокрема в Чернігівській, Київській, Харківській і Вінницькій областях. У відповідь на це Центральний Комітет впроваджує посилення репресій «щодо куркульських та інших контрреволюційних елементів». Інший пункт встановлює колективну відповідальність щодо сел і районів, «де особливо активний прояв куркульських елементів»: мають бути негайно вжиті широкі та рішучі заходи до виявлення і розгрому куркульських елементів та їхніх пособників. Цей пункт, фактично, легалізував експроприацію у селян продовольства, що стало однією з причин голоду.

Інший пункт посилював відповідальність за терористичні акти, підпали, розкрадання державної та громадської власності. Такі злочини мали бути розслідувані швидко і до кінця, а до винних «без поблажливості мають бути застосовані найсуворіші заходи покарання»[3][4]. Це розв'язувало руки каральним органам — ГПУ, судам і прокуратурі, і призвело до масових репресій.

Наслідки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 90 років більшовицьким постановам, які посилили репресивні заходи проти селян. Національний музей Голодомору-геноциду. 18 листопада 2022. Процитовано 2 грудня 2023.
  2. Захаров, Євген (2013). Засудження злочинів комуністичного режиму СРСР (PDF). Харків: Права людини. с. 82. ISBN 978-617-587-115-7.
  3. а б № 106. Постанова політбюро ЦК КП(б)У про ліквідацію конрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп. Голод 1932—1933 років на Україні: очима істориків, мовою документів (рос.). Державна архівна служба України.
  4. Старовойтов, М. М.; Михайличенко, В. В. (2008). Голодомор на Луганщині 1932—1933 (PDF). Київ: Видавничий дім «Стилос». с. 51—52. ISBN 978-966-8518-88-1.