Психологічний горор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Психологічний горор — це піджанр жахів та психологічної фантастики, в якому особлива увага приділяється ментальним, емоційним та психологічним станам людини, щоб налякати, стурбувати та/або засмутити аудиторію. Піджанр часто перетинається з спорідненим піджанром психологічного трилера і часто використовує елементи таємниці та персонажів з нестабільним, ненадійним або порушеним психологічним станом для посилення напруженості, драматизму, дії та параної обстановки й сюжету, а також для створення загальної неприємної, тривожної або наводячи страх атмосфери.

Опис[ред. | ред. код]

Психологічний горор зазвичай спрямований на створення дискомфорту чи страху шляхом оголення загальних або універсальних психологічних та емоційних вразливостей/страхів і розкриття темних сторін людської психіки, які більшість людей можуть придушувати чи заперечувати в собі. В аналітичній психології ця ідея називається архетипом тіньовим характеристикам: підозрілість, недовіра, невпевненість у собі та параноя по відношенню до інших собі та світу.

Іноді жанр прагне поставити під сумнів чи заплутати розуміння глядачами оповіді, фокусуючись на персонажах, які самі не впевнені чи сумніваються у своєму сприйнятті реальності або власній розсудливості. Сприйняття персонажами навколишнього оточення або ситуації дійсно може бути спотворене або схильне до галюцинацій, зовнішнього маніпулювання або підбурювання з боку інших персонажів, емоційних порушень або травм, і навіть галюцинацій або психічних розладів. У багатьох випадках, так само як і в жанрі психологічного трилера, що перетинається, психологічний горор може використовувати ненадійного оповідача або давати розуміти, що деякі аспекти історії сприймаються протагоністом неточно, тим самим заплутуючи або турбуючи аудиторію і задаючи зловісний або тривожний загальний тон. В інших випадках оповідача або протагоніст може бути надійним або нібито психічно стабільним, але його поміщають у ситуацію, пов'язану з іншим персонажем чи персонажами, які психологічно, психічно чи емоційно порушені. Отже, елементи психологічного страху зосереджено психічних конфліктах. Вони стають важливими, коли герої стикаються зі збоченими ситуаціями, іноді з надприродним, аморальністю, вбивствами та змовами. У той час як інші види жахів наголошують на фантастичних ситуаціях, таких як напад монстрів, психологічний жах, як правило, приховує монстрів і включає ситуації, більш засновані на художньому реалізмі.

Сюжетні повороти — прийом, що часто використовується. Персонажі зазвичай стикаються з внутрішньою боротьбою з підсвідомими бажаннями, такими як романтичний потяг та спрага до дрібної помсти. На противагу цьому, у фантастиці з бризками та фільмами про монстрів увага часто зосереджена на химерному, інопланетному злі, з яким звичайному глядачеві нелегко доторкнутися. Однак іноді поджанри психологічного жаху та бризок перетинаються, як, наприклад, у французькому фільмі жахів «Висока напруга»[1].

Приклади[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Psychoanalytic theory in times of terror". Journal of Analytical Psychology. 4 (48): 407. September 2003.
  2. Gleiberman, Owen (4 серпня 2009). 'Psycho': The horror movie that changed the genre. Entertainment Weekly.
  3. Browne, Ray B.; Browne, Pat (15 червень 2001). The Guide to United States Popular Culture. Popular Press. с. 411. ISBN 0879728213. Процитовано 1 вересня 2023.
  4. Mazierska, Ewa (15 червня 2007). Roman Polanski: The Cinema of a Cultural Traveller. I.B.Taurus. с. 89. ISBN 978-1845112974. Процитовано 1 вересня 2023.
  5. Kawin, Bruce F. (25 червня 2012). Horror and the Horror Film. Anthem Press. с. 115. ISBN 978-0857284495. Процитовано 1 вересня 2023.
  6. Fahs, Travis (30 жовтня 2009). IGN Presents the History of Survival Horror. IGN. IGN Entertainment, Inc. с. 5. Архів оригіналу за 29 червня 2010. Процитовано 1 вересня 2023.
  7. Rose, Victoria (27 жовтня 2017). Doki Doki Literature Club is an uncontrollably horrific visual novel. Polygon. Архів оригіналу за 23 жовтня 2017. Процитовано 1 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]