Пунктир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пунктир

Пунктир (нім. punktieren — відзначати крапками, від лат. punctum — крапка) — переривчаста лінія, що складається з близько розташованих крапок. Іноді пунктиром також називають лінії, що складаються з рисок або поєднань крапок і рисок, що технічно невірно, тому що для таких ліній є власні назви[1]. Лінії з пунктиром застосовуються у графіках та кресленнях.

В образотворчому мистецтві існує поняття пунктирна манера (іноді звана пунктиром[2][3]) — вид гравюри на металі[4], різновид офорту[5].

Приклади пунктиру[ред. | ред. код]

Лінія з крапок

∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙ ∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙ ∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙

Рискова лінія

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Риско-крапкова лінія

— ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ — ∙ —

Рискова лінія з двома крапками

— ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ — ∙ ∙ —

Пунктир у кресленнях[ред. | ред. код]

Відповідно до ГОСТ Росії 2.303-68 (пункт 2)[6]:

  • Рискова лінія малюється рисками 2-8 мм з інтервалом 1-2 мм. Використовуються як лінії невидимого контуру; лінії переходу невидимі.
  • Риско-крапкова тонка малюється рисками довжиною 5-30 мм та інтервалом 3-5 мм. Розмір крапки не регламентується. Товщина лінії щодо товщини основної лінії від до . Використовуються як лінії осьові та центрові; лінії перерізів, є осями симетрії для накладених або винесених перерізів.
  • Риско-крапкова потовщена малюється рисками довжиною 3-8 мм та інтервалом 3-4 мм. Розмір крапки не регламентується. Товщина лінії щодо товщини основної лінії від до . Використовуються як лінії, що позначають поверхні, що підлягають термообробці або покриттю; лінії для зображення елементів, розташованих перед січною площиною (накладена проекція).
  • Рискова лінія з двома крапками тонка малюється рисками 5-30 мм та інтервалом 4-6 мм. Розмір крапок не регламентується. Товщина лінії по відношенню до товщини основної лінії від до . Використовуються як лінії згину на розгортках; лінії для зображення частин виробів у крайніх чи проміжних положеннях; лінії для зображення розгортки, поєднаної з видом

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. § 2. Линии чертежа [1988 Вышнепольский И.С. - Техническое черчение с элементами программированного обучения (Учебник для средних и проффессионально-технических училищ.)]. pedagogic.ru. Архів оригіналу за 9 березня 2020. Процитовано 8 квітня 2020.
  2. Пунктир как вид станковой печатной графики. galamosaic.ru. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 10 серпня 2020.
  3. Пунктир | Гравюра в России XVIII — первой половины XIX столетия из собрания ГМИИ им. А. С. Пушкина. www.russianprints.ru. Архів оригіналу за 1 липня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  4. [www.vedu.ru/bigencdic/51347/ ПУНКТИРНАЯ МАНЕРА … что такое ПУНКТИРНАЯ МАНЕРА]. www.vedu.ru. Процитовано 10 серпня 2020. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  5. ПУНКТИРНАЯ МАНЕРА. Словарь Онлайн (рос.). Процитовано 10 серпня 2020.
  6. ГОСТ 2.303-68 ЕСКД. docs.cntd.ru. Архів оригіналу за 11 квітня 2020. Процитовано 8 квітня 2020.