Пушкарчук Алла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пушкарчук Алла
Загальна інформація
Народження 18 листопада 1994(1994-11-18)
Сокіл
Смерть 25 квітня 2024(2024-04-25) (29 років)
Донецька область
(загинула внаслідок артилерійського обстрілу російських військ)
Національність українка
Alma Mater Київський національний університет культури і мистецтв
Псевдо «Рута»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви російсько-українська війна

Алла Пушкарчук — українська журналістка, редакторка, театрознавиця, військовичка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 18 листопада 1994 в селі Сокіл на Волині. Закінчила місцеву школу із золотою медаллю. Закінчила Інститут журналістики Київського національного університету культури і мистецтв за спеціальністю «видавнича справа та редагування» та Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого за спеціальністю «театрознавство».

З серпня 2014 року по квітень 2018 року працювала в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка та фотографка. Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов в 10-ку фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року – із серією фотографій з війни Алла увійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День». Згодом демобілізувалася і працювала журналісткою, редакторкою стрічки новин у журналі «Український тиждень» (2018—2020), де, за словами тодішнього головного редактора журналу Дмитра Крапивенка, «зросла від новинарки до культурної оглядачки»[1], а також піарницею у видавничому домі «Комора» (2019—2020). У 2021 році протягом пів року працювала у культурно-видавничому проєкті «Читомо» як редакторка новин і координаторка медіапроєкту «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople).

Під час Революції гідності долучилася до «Правого сектору», згодом у межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт — писати й фотографувати. Тоді й отримала позивний «Рута». Після повномасштабного вторгнення, разом із коханим, пішла в ЗСУ. Загинула 25 квітня 2024 року на Донеччині внаслідок ракетного обстрілу[2]. За даними ІМІ, Алла Пушкарчук стала 77-ю у списку медійників, що загинули унаслідок російської агресії проти України[3].

Загибель[ред. | ред. код]

Загинула від артилерійського обстрілу в Донецькій області. Померла в машині на руках свого чоловіка, сказавши останні слова: "я втрачаю свідомість". Похорон відбувся 30 квітня на Волині. Матір Алли залишилася сама — раніше померли ще двоє її дітей і чоловік [4][5][6][7].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли. Історична правда. Процитовано 26 квітня 2024.
  2. На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук. Українська правда (укр.). Процитовано 26 квітня 2024.
  3. На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка "Тижня" Алла Пушкарчук. imi.org.ua (укр.). Процитовано 26 квітня 2024.
  4. На війні загинула журналістка, редакторка, військова Алла Пушкарчук.
  5. На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук.
  6. На фронті загинула військова і журналістка Алла Пушкарчук.
  7. Загинула на руках у чоловіка: на Волині попрощалися з 29-річною бійчинею Аллою Пушкарчук.