Південкомбанк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПАТ «КБ «Південкомбанк»
Тип Публічне акціонерне товариство
Діяльність Комерційний банк
Спеціалізація Фінансові послуги
Девіз Рахунок у нашому банку завжди на Вашу користь
Засновано 1990
Головний офіс м. Київ, вул. Глибочицька, 17-д
Власний капітал 550 млн грн. (2013)
Сайт pivdencombank.com

ПАТ КБ «Південкомбанк» — колишній український банк, заснований 1990, з 2014-го знаходиться в процесі ліквідації[1]. Один з перших комерційних банків України. Банк був членом Незалежної Асоціації банків України та Торговельно-промислової палати України, засновником Української міжбанківської валютної біржі, акціонером Міжрегіонального фондового союзу, асоційованим членом платіжної системи Visa International, учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

27 травня 2014 року НБУ визнав Південкомбанк неплатоспроможним і вів тимчасову адміністрацію.[2]

27 вересня 2014 НБУ вирішив ліквідувати Південкомбанк

Історія[ред. | ред. код]

Регіональна мережа налічувала 37 точок продажу.

Голова Наглядової ради Банку — Циплаков Руслан Петрович. Голова Правління — Цупор Іван Іванович

Кримінальне провадження[ред. | ред. код]

СБУ звинуватило керівництво банку у привласненні грошей вкладників на суму 38 млн $ протягом 2012—2014 років. Керівники банку незаконно передали в заставу гроші з кореспондентських рахунків банку в зарубіжній фінустанові для «забезпечення видачі кредиту» кіпрській компанії. Через протиправні дії керівників банку після погашення кредиту 38 млн $ застави було списано на користь іноземного банку[1].

Рейтинги[ред. | ред. код]

  • Рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло Банку довгостроковий кредитний рейтинг позичальника інвестиційної категорії на рівні «uaBBB» з прогнозом «стабільний».
  • У рейтингу «50 найбільш динамічних банків України», який публікує тижневик «Контракти» в межах проекту «Гвардія банків»[3], банк посів 10 місце.
  • 2012 банк увійшов до Асоціації платників податків, банкові підтвердили довгостроковий кредитний рейтинг позичальника інвестиційної категорії на рівні «uaBBB+» з прогнозом «стабільний».
  • Банк займав 36 місце в рейтингу НБК за розміром активів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Керівників "Південкомбанку" викрили на присвоєнні 38 млн доларів. РБК-Украина (рос.). Процитовано 27 вересня 2019.
  2. У Південкомбанк введена тимчасова адміністрація [Архівовано 2014-05-27 у Wayback Machine.] finance.ua, 27.05.2014
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 травня 2014. Процитовано 21 листопада 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]