Піві сивий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піві сивий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Піві (Contopus)
Вид: Піві сивий
Contopus fumigatus
(D'Orbigny & Lafresnaye, 1837)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Contopus fumigatus
Віківиди: Contopus fumigatus
ITIS: 559424
МСОП: 22699804
NCBI: 555241

Пі́ві сивий[2] (Contopus fumigatus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae). Мешкає в Андах та на Гвіанському нагір'ї.

Опис[ред. | ред. код]

Сивий піві
Пара молодих сивих піві

Довжина птаха становить 16-17 см, вага 18-20 г. Виду не притаманний статевий диморфізм. Забарвлення переважно темно-сіре, верхня частина тіла і кінчики крил мають оливковий або коричнюватий відтінок, нижня частина тіла дещо світліша. Тім'я темно-сіре, на тімені помітний чуб. На крилах є дві нечіткі, малопомітні світлі смуги. Гузка жовтувато-біла. У представників північних підвидів забарвлення тьмяніше і сіріше, ніж у південних. Молоді птахи мають дещо світліше, коричнювате забарвлення, крила і живіт у них мають охристий відтінок.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють шість підвидів:[3]

  • C. f. ardosiacus (Lafresnaye, 1844) — Колумбійські Анди, гори Сьєрра-де-Періха (північно-східна Колумбія і північно-західна Венесуела), Кордильєра-де-Мерида (західна Венесуела), Анди в Еквадорі і Перу (на південь до Куско);
  • C. f. cineraceus (Lafresnaye, 1848) — Прибережний хребет (північна Венесуела);
  • C. f. duidae (Chapman, 1929) — тепуї на півдні Венесуели (північний і центральний Амасонас, Болівар) та в сусідніх районах західної Гаяни і північної Бразилії (Рорайма);
  • C. f. zarumae (Chapman, 1924) — Західний хребет Анд на південному заході Колумбії (Нариньйо), в Еквадорі і Перу (на південь до Кахамарки);
  • C. f. fumigatus (d'Orbigny & Lafresnaye, 1837) — Анди на південному сході Перу (Пуно) та на заході Болівії (на південь до Кочабамби);
  • C. f. brachyrhynchus Cabanis, 1883 — Анди на південному сході Болівії та на північному заході Аргентині (на південь до Тукуману).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сиві піві мешкають в Колумбії, Венесуелі, Еквадорі, Перу, Болівії, Аргентині, Гаяні і Бразилії. Вони живуть в середньому ярусі вологих гірських і рівнинних тропічних лісів, на узліссях і галявинах. Зустрічаються на висоті від 500 до 2800 м над рівнем моря, переважно на висоті від 800 до 2600 м над рівнем моря. Живляться переважно комахами, яких ловлять в польоті. Гніздо чашоподібне, робиться з моху і лишайників, розміщується на високо розташованих горизонтальних гілках. У кладці від 2 до 4 білих яйця, поцяткованих коричневими і пурпуровими плямками. Інкубаційний період триває 16 днів, пташенята покидають гніздо через 21 день після вилуплення[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Contopus fumigatus.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 квітня 2022.
  4. Dyrcz, A.; Greeney, H.F. (2010). Breeding ecology of the Smoke-colored Pewee (Contopus fumigatus) in northeastern Ecuador. Ornitología Neotropical. 21: 489—495.
  5. Heming, N. M.; Greeney, H.F.; Marini, M.A. (2020). Breeding Biology Research and Data Availability for New World Flycatchers. Natureza & Sonservação. 11: 54—58.