Підлісний Мукарів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Підлісний Мукарів
Костел Святого Йосипа Обручника (Підлісний Мукарів)
Костел Святого Йосипа Обручника (Підлісний Мукарів)
Костел Святого Йосипа Обручника (Підлісний Мукарів)
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Кам'янець-Подільський район
Громада Новодунаєвецька селищна громада
Основні дані
Населення 876
Площа 3,454 км²
Густота населення 268,38 осіб/км²
Поштовий індекс 32435
Телефонний код +380 3858
Географічні дані
Географічні координати 48°58′17″ пн. ш. 26°56′36″ сх. д. / 48.97139° пн. ш. 26.94333° сх. д. / 48.97139; 26.94333Координати: 48°58′17″ пн. ш. 26°56′36″ сх. д. / 48.97139° пн. ш. 26.94333° сх. д. / 48.97139; 26.94333
Середня висота
над рівнем моря
328 м[1]
Місцева влада
Адреса ради 32435, Хмельницька область, Дунаєвецький район, с. Підлісний Мукарів, вул. Центральна, 47
Карта
Підлісний Мукарів. Карта розташування: Україна
Підлісний Мукарів
Підлісний Мукарів
Підлісний Мукарів. Карта розташування: Хмельницька область
Підлісний Мукарів
Підлісний Мукарів
Мапа
Мапа

CMNS: Підлісний Мукарів у Вікісховищі

Підлі́сний Мукарів — село в Україні, у Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області. Входить до складу Новодунаєвецької селищної територіальної громади.

Географія[ред. | ред. код]

Подільське село Підлісний Мукарів розкинулось на подільській височині в південно-західній частині України, за 53 кілометра від Кам’янця-Подільського, на захід від села розташоване село Пільний Мукарів. Поблизу села річка Безіменна впадає у річку Студеницю. На відстані 9 кілометрів від центру села проходить автошлях національного значення Н03 ЖитомирЧернівці. Неоготичний костел Йосипа Обручника - знаходиться майже в кінці села на південній околиці.

Клімат[ред. | ред. код]

Підлісний Мукарів знаходяться в межах вологого континентального клімату із теплим літом, але діяльність людини призводить до поганих змін та глобального потепління. Рівень наповнення річок водою в області становить лише 20 % від необхідного стандарту.

Історія[ред. | ред. код]

Костел Святого Йосипа Обручника Пресвятої Діви Марії
Національний банк репресованих
Список жертв Голодомору, Хмельницька область

В селі наявні сліди трипільського поселення, відомі знахідки бронзових наконечників стріл скіфського часу.

Його назва зустрічається в історичних документах вже на початку XV століття. Це були королівські землі, які спочатку входили до Барського староства, а згодом, 1665 року, увійшли до складу окремого Мукарівського староства, до якого входили 7 сіл, i яке давалося в довгострокову оренду на привілейованих умовах різним особам.

Римо-католицька парафія в Мукарові виникла ще в XVI столітті. У 1613 році тут спорудили перший дерев'яний костел. Спонсором будівництва вступив місцевий власник подільський підсудок Андрій Гурський, а король Сигізмунд ІІІ подарував йому привілеї. Храм був дерев'яним, в часи Міхала Корибута Вишневецького, в другій половині XVII століття цілковито знищений підчас турецького панування на Поділлі. Після 27-річної турецької окупації в селі аж до початку ХХ століття вирощували якісний турецький тютюн.

В 1760 році Мукарові звели новий костел, теж з дерева, простояв практично століття.

Наприкінці XVIII століття володаркою Мукарівського староства була дружина відомого французького авантюриста того часу принца Шарля де Нассау-Зігена Кароліна Гоздська. Після її смерті в 1804 році та смерті принца Нассау в 1808 році, імператор Олександр I віддав Мукарівське староство в оренду на 12 років (1818–1830) Павлу Бутягіну, секретарю Російського посольства у Франції, який був одружений з прийомною дочкою принца Нассау-Зігена і Кароліни Гоздської — Єлизаветою Іванівною. Вона одержала блискучу освіту в Парижі, в салоні відомої французької виховательки пані Кампан і була більш відома в тамтешніх колах під іменем Фолос.

Впродовж 1830-1842 років Мукарівське староство було у власності Кам'янець-Подільського кафедрального собору.

В 1859 році почали будувати храм в стилі пізньої неоготики за кошти парафіян. Ініціатором будівництва став священик Базилій Шах (Szach). У 1886 році костел був освячений на честь святого Йосипа.

Селяни були звільнені від кріпосного права в 1861 році. На честь цієї події в багатьох селах Поділля на в'їздах встановлювали пам'ятні фігури, такі збереглись в селах: Нігин, Черче. Ця традиція помаленьку відновлюється, встановлюються статуї Божої Матері чи інші фігури.

1863 року селяни втрачають можливість користуватись рідною мовою, видано таємне розпорядження — Валуєвський циркуляр, що наказував призупинити видання значної частини книг, написаних українською мовою, а згодом доповнено Емським указом.

Внаслідок поразки визвольних змагань на початку XX століття, село надовго окуповане російсько-більшовицькими загарбниками.

Радянська окупація принесла колективізацію та розкуркулення, мешканці села зазнали репресій. Багатьох частинах Поділля відбувались масові селянські повстання, проти радянської влади.

В 19321933 селяни села пережили сталінський голодомор.

Роки Великого терору 1936-1937 вбито осіб різних національностей і професій, багато людей було виселлено як сім'ї «ворогів народу».

Після завершення Другої світової війни у 1946—1947 роках мешканці села вчергове пережили голод.

В радянський період Підлісному Мукарові знаходилась центральна садиба рослинницько-тваринницького колгоспу, за яким було закріплено 1,8 тисячі гектар орної землі. Колгосп мав піщаний кар’єр, млин та пилораму.

З 1991 року в складі незалежної України.

13 серпня 2015 року шляхом об'єднання сільських рад, село увійшло до складу Новодунаєвецької селищної громади.[2] Об'єднання в громаду має створити умови для формування ефективної і відповідальної місцевої влади, яка зможе забезпечити комфортне та безпечне середовище для проживання людей.

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Дунаєвецького району, село увійшло до складу Кам'янець-Подільського району.[3]

Населення[ред. | ред. код]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 921 особа[4].

Згідно перепису 2015 року селі проживало 876 осіб, населення села скоротилось на 4,89 % порівняно зі 2001 роком.

Мова[ред. | ред. код]

У селі поширені західноподільська говірка та південноподільська говірка, що відносяться до подільського говору, який належить до південно-західного наріччя.

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:

Мова Відсоток
українська 99,03 %
румунська 0,54 %
російська 0,43 %

Пам'ятки архітектури[ред. | ред. код]

Костел Святого Йосипа Обручника
  • Храм святого Йосипа Обручника — мурований римо-католицький костел, споруджений на кошти парафіян протягом 1859-1872 років, в стилі пізньої неоготики. Костел має багато типових атрибутів готики – вікно-троянду, фіали з хрестоцвітами, вімперги. Ініціатором будівництва був священник Базилій Шах (Szach), а освятив костел в 1886 році єпископ Луцько-Житомирський Кирило Любовидзький. На початку XX століття у Підлісному Мукарові було понад 400 парафіян. 1933 року храм закрили, проте, відкрили його на часі німецької окупації, у 1941 році. Повторно закрили святиню у 1962 році, в споруді зробили сільський музей. Віруючим споруду повернули у 1989 році. У 1992 році храм освятив єпископ Ян Ольшанський, у ньому зробили ремонт.[5] Чехословацька фірма «Рігер Клос» за сприяння органіста Львівського органного залу Віталія Півнова провела реконструкцію органу. Львів'яни Стефан Адамський і колеги виготовили вівтар, сповідниці і рами Хресної дороги (її станції прибули з Литви). Було також споруджено парафіяльний і катехитичний будинок. Станом на 2022 рік храмом користується небагаточисленна римо-католицька громада Підлісного Мукарова і навколишніх сіл. Ксьондзу важко підтримувати костел в належному стані, костел потребує матеріальної допомоги.[6]

Зі статті «Музика, що застигла в камені»[7] Сергія Феодосьєва про костел:

«В цей перiод в багатьох європейських країнах, зокрема Нiмеччинi, Австрiї та Англiї, особливо сильного розвитку набув напрямок так званої суворої готики, який ми спостерiгаємо i який яскраво проявляється в Пiдлiсно-Мукарiвському костелi. Основним, найхарактернiшим для цього стилю, матерiалом був тесаний камiнь, що використовувався не лише для створення самої будiвлi, але й для її декорацiї. (Робота старих майстрiв-подолян, що збудували костел в Пiдлiсному Мукаровi не може не дивувати. Вона просто вiртуозна i сьогоднi для будь-кого може послужити еталоном чи свого роду наочним пiдручником з мулярської справи). У витягнутi по висотi вiкна вставлялося рiзнокольорове скло, скрiплене вузькими свинцевими смугами. Його вiдтiнки породжували в iнтер’єрi рiзноманiтнiсть свiтлових ефектiв i створювали таємничу атмосферу.

В готицi велика увага з точки зору художньої виразностi придiлялася захiдним фасадам, якi, як правило, мали двi вежi. Головними елементами композицiї фасаду служили портали, якi мали багате оздоблення, а також кругле вiкно (чи вiкна) над ними, що називалося розою. Завдяки багатоярусному подiлу поверхнi стiни i використанню великої кiлькостi рiзноманiтних скульптурних прикрас, вся площа фасаду перетворювалася в камiнне мереживо. Всi цi елементи присутнi в Пiдлiсно-Мукарiвському костелi».

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Проживали, перебували[ред. | ред. код]

  • Півнов Віталій Миколайович — український органіст і органний майстер. Як консультант і органний майстер допомагав по встановленню та відновленню органу в селі Підлісний Мукарів.
  • Базилій Шах — священик, ініціатор будівництва костелу в стилі пізньої неоготики.

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Поділля — історико-географічна область.
  • Подоляни — етнографічна група українців, населення Поділля.
  • Подільський говір — різновид говорів української мови.
  • Децентралізація — реформа місцевого самоврядування для формування ефективної і відповідальної влади.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прогноз погоди в селі Підлісний Мукарів
  2. ВВРУ, 2016, № 6, стор. 46–47
  3. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  4. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Хмельницька область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  5. ПІДЛІСНИЙ МУКАРІВ. Костел св. Йосифа Обручника Пресвятої Діви Марії (1859 - 1872). Хмельницькая обл., Кам'янець-Подільський р-н (Дунаєвицький р-н).{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Підлісний Мукарів. Шедевральна неоготика.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  7. Підлісний Мукарів.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]