Піной

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Піной (англ. Pinoy (/ pɪnɔɪ /)) є неформальним катойконімом, що стосується філіппінських людей на Філіппінах та їхньої культури, а також філіппінців за кордоном у філіппінській діаспорі. Піной з домішками іноземної крові називається Тісой (Tisoy), тобто скорочене слово від слова "Метис"[1][2].

Певна кількість філіппінців називають себе словом Піной (Pinoy), а іноді і жіночим родом - Пінай (Pinay), а не власне філіппінцями. Філіпіно (Filipino) є вживаним словом для назви людей на Філіппінах. Слово Піной сформоване шляхом взяття останніх чотирьох літер слова Філіпіно та додаванням зменшувального суффіксу -й (англ. -y) в тагальській мові. Слово Піной використовувалося для самоідентифікації першою хвилею філіппінців, що їхали до Сполучених Штатів Америки ще до Другої світової війни, і вживалося як у зневажливому сенсі, так і у позитивному, подібно до слова Чикано (Chicano) - прізвиська мексиканців у США. Незважаючи на те, що Піной та Пінай вважаються принизливими для деяких молодих філіппінців-американців, ці терміни широко використовувались і останнім часом отримали основне використання, особливо серед членів філіппінських мас та філіппінсько-американського сектора.

Термін Піной був створений для того, щоб відрізнити тих філіппінців, хто іммігрував до США, але в даний час він став терміном сленгу, який використовується для позначення всіх людей філіппінського походження. "Пінойська музика" ("Pinoy music") вплинула на соціально-політичний клімат 1970-х років Філіппін і була використана як філіппінським президентом Фердинандом Маркосом, так і "Жовтою революцією", яка повалила його режим.

Останні тенденції використання терміну Піной, як правило, зосереджені у сфері розваг (наприклад шоу Pinoy Big Brother) та музиці (музичне шоу Pinoy Idol), що грають значну роль у розвитку національної та культурної ідентичності. Станом на 2016 рік цей термін також широко використовувався урядом Філіппін з очевидною відсутністю зневажливого значення. Він значно більш позитивний, ніж інший сленговий термін назви філіппінців - "фліп" (flip).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. de Jesus, Melinda L. (2005). Pinay Power: Feminist Critical Theory : Theorizing the Filipina/American Experience. Routledge. ISBN 9780415949828. Процитовано 18 серпня 2008.
  2. Rodell, Paul A. (2001). Culture and Customs of the Philippines. Greenwood Publishing Group. с. 218. ISBN 9780313304156. Архів оригіналу за 21 грудня 2019. Процитовано 18 серпня 2008.