Піщанівка (Світловодський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Піщанівка
Країна Україна Україна
Область Кіровоградська область
Район/міськрада Світловодський район
Рада Захарівська сільська рада
Основні дані
Засноване XVIII століття
Населення 0
Зняте з обліку друга половина 20 століття
Географічні дані
Географічні координати 48°54′14″ пн. ш. 33°13′19″ сх. д.H G O
Карта
Піщанівка. Карта розташування: Земля
Піщанівка
Піщанівка
Піщанівка. Карта розташування: Кіровоградська область
Піщанівка
Піщанівка

Піщанівка (Катеринопіль, Катеринівка) — колишній населений пункт Новогеоргіївського району Кіровоградської області.

Стислі відомості

[ред. | ред. код]

Село Піщанівка засновано у XVIII столітті на безіменних ставках — на правому березі річки Березівка; спочатку називалося Піщанка. Штабскапітаном Піщанським до села було переселено 5 сімей з Черкащини (серед них Саєнки, Голобородьки та Діброви) — вони, за переказами, були з села Піски, це є однією з версій походження назви села Піщанівка. Друга версія пов'язує назву з прізвищем власників Піщанські.

У ревізійному переписі села Катеринівка (Піщанівка, Катеринопіль) за 1858 рік вказано — село належало поміщиці, штабс-капітанші, вдові Катерині Захарівні Піщанській. Це є поясненням іншої назви села — Катеринівка, Катеринопіль. Всього станом на 1858 рік в селі проживало 88 чоловіків і 78 жінок у 18 дворах. Жителі займалися гончарством, виготовляли хороший посуд; жінки були вмілими ткалями. До пізньої осені вимочували у річці Березівка коноплі, тіпали їх та сушили на сонці.

Згідно перепису 1886 року: хат — 68, чоловіків — 236, жінок — 201. Дітей у кожній сім'ї було багато. Але смертність дуже велика. На території села проживало 28 колишніх поміщицьких селян. 2 десятинщики — тобто орендували землю у пана і платили 10-ту частину врожаю. Проживали переважно українці, 4 сім'ї займалися ремеслом. Працювали 2 млини. На 1896 рік дворів було 40, жителів 246. На 1916 рік село називалося Катеринопілля. Дворів було 65, жителів 353.

В селі народився Діброва Ілля Данилович (1891—1944) — один з ватажків радянського партизанського руху в Україні і Словаччині в часи громадянської та німецько-радянської воєн.

В часі Голодомору 1932—1933 років нелюдською смертю померло 3 людей[1].

Входило до складу Захарівської сільської ради.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]