Раймонда де Ларош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раймонда де Ларош
фр. Raymonde de Laroche
Раймонда де Ларош у 1909 році
Ім'я при народженні Élisa Léontine Deroche
Народилася 22 серпня 1882
Париж, Франція
Померла 18 липня 1919
Ле-Кротуа, департамент Сомма
·авіакатастрофа
Поховання Пер-Лашез і Grave of Laroched
Громадянство Франція
Діяльність авіатриса, акторка
Відома завдяки перша жінка в світі, яка отримала ліцензію на пілотування
Знання мов французька[1]
Титул барон
У шлюбі з Jacques Viald
Нагороди
officier d'académie

Раймонда де Ларош (фр. Raymonde de Laroche, справжнє ім'я Еліза Леонтіна Дерош (фр. Élisa Léontine Deroche); 22 серпня 1882, Париж - 18 липня 1919, Ле-Кротуа, департамент Сомма) - французька льотчиця.

Француженки Раймонда де Ларош і Тереза ​​Пельтьє претендують на звання перших у світі жінок, які самостійно піднялися в повітря на літальному апараті важчим за повітря.

Біографія[ред. | ред. код]

Еліза Леонтіна Дерош народилася в Парижі. Її батьками були Шарль-Франсуа Дерош і Крістін Калідон Гайяр. Її батько був сантехніком. В юності Еліза займалася різними видами спорту, а також мала пристрасть до мотоциклів, а пізніше до автомобілів. Ставши акторкою, прийняла «шляхетний» сценічний псевдонім - баронеса Раймонда де Ларош.

Після низки польотів на повітряних кулях де Ларош познайомилася в Шалоні з авіатором Шарлем Вуазеном і 22 жовтня 1909 самостійно піднялася в повітря на його аероплані. Вважається, що Вуазен дозволив де Ларош тільки проїхати на апараті землею, але вона не послухалася і пролетіла кілька сотень метрів.

8 березня 1910 року за результатами змагань у Геліополісі (6-13 лютого 1910 року) Аероклуб Франції видав де Ларош посвідчення пілота № 36 - так вона офіційно стала першою льотчицею Франції.

Через кілька тижнів вона потрапила в першу льотну пригоду - 8 липня 1910 у Реймсі літак зачепив дерево і здійснив жорстку посадку. Перша українська газета "Рада" 10 липня 1910 року сповіщала українських читачів:

"Катастрофа з баронесою де-Ларош. Баронеса де-Ларош літала на біплані Вуазена, упала з висоти 30 метрів і покалічила собі руки й ноги. Баронеса напевне вмре".

Проте льотчиця вижила - відбулася струсом мозку та зламаною ключицею. Відновлення потребувало двох років, але 26 вересня 1912 року вона знову розбилася - цього разу в автомобільній аварії, в якій загинув Шарль Вуазен.

У 1910 році і в 1913-1914 роках де Ларош роз'їжджала з «літаючим цирком» по Європі, виступала в Каїрі та Санкт-Петербурзі. Під час Першої світової війни, коли жінки були офіційно відсторонені від польотів, служила водієм у французькій армії.

У червні 1919 року де Ларош поставила два «жіночі» світові рекорди - на висоту та дальність польоту. 18 липня 1919 року де Ларош і пілот двомісного літака, на якому де Ларош планувала складати іспит на допуск до професійних польотів, загинули в авіакатастрофі на аеродромі Ле-Кротуа (Le Crotoy). Перші газетні повідомлення стверджували, що де Ларош особисто пілотувала літак, потім сталося уточнення, що вона летіла пасажиркою.

Пам'ятник льотчиці встановлено в аеропорту Ле Бурже.

Література[ред. | ред. код]

  • Before Amelia: Women Pilots in the Early Days of Aviation by Eileen F. Lebow, Brassey’s, Inc., 2002, ISBN 978-1-57488-482-1
  • Elisa Deroche alias Raymonde de Laroche. La presenza femminile negli anni pionieristici dell’aviazione by Enrico Grassani, Editoriale Delfino, Milano 2015 (I) ISBN 978-88-97323-46-4

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.