Ратан Сінґх II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ратан Сінґх II
Народився невідомо
Помер 1531(1531)
·загибель у битві
Країна Мевар
Титул магарана
Посада Maharana of Meward
Термін 1527–1531
Попередник Санграм Сінґх
Наступник Вікрамадітья Сінґх
Конфесія індуїзм
Рід Сесодія
Батько Санграм Сінґх
Мати Дхан Кунмвар
У шлюбі з Рані Гуман Кунвар
Магарані Суджа Баї

Ратан Сінґх II (гінді रतन सिंह द्वितीय; д/н — 1531) — магарана князівства Мевар у 15271531 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Сесодія. Син Санграма Сінґха. Відомостей про нього обмаль. 1527 року після смерті батька посів трон. Вимушен був протистояти зазіханням могольського падишаха Бабура, з яким боровся до 1529 року. 1528 року в битві біля Чандері з моголами загинув Чанд Пурбія, візир Малави, через якого ще батько Ратан Сінґха II контролював Малавський султанат.

1530 року не зміг надати допомогу своїх союзникам — князівствам Нагор та Дунгарпур, які були підкорені Гуджаратським султанатом. Причиною цьому стало нова боротьба за Малаву з моголами, а потім повстання малавського султана Махмуд Шаха II, що спробував скинути залежність від Мевару та відновити єдність держави. В союзі з Сілхаді Томар, правителем Бхілсу та Райсі, Ратан Сінґх II успішно діяв проти повсталого. Але цими обставинами скористався гуджаратський султан Бахадур-шах, що завдав поразки магарани Мевару, який загинув в одній з битв. Владу спадкував його брат Вікрамадітья Сінґх.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Somānī, Rāmavallabha (1976). History of Mewar, from Earliest Times to 1751 A.D. India: Mateshwari Publications.
  • The Kingdom of Mewar: great struggles and glory of the world's oldest ruling dynasty, by Irmgard Meininger. D.K. Printworld, 2000. ISBN 81-246-0144-5.