Ратич Іриней Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ратич Іриней Борисович
Народився 15 жовтня 1939(1939-10-15) (84 роки)
Оріховець, Підволочиський район, Тернопільська область, СРСР
Країна Україна Україна
Діяльність біолог
Alma mater Львівський зооветеринарний інститут
Галузь біохімія і фізіологія сільськогосподарських тварин
Заклад Інститут біології тварин НААН
Посада директор Інституту 1998—2001 рр.
Науковий ступінь доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН
Нагороди
медаль «Ветеран праці»
Державна премія України в галузі науки і техніки Почесна грамота Кабінету Міністрів України Грамота Верховної Ради України

Ратич Іриней Борисович (нар. 15 жовтня 1939, Оріховець) — український вчений-біолог, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 15.10.1939 р. в с. Оріховець Підволочиського р-ну, Тернопільської обл.

Трудова діяльність Іринея Борисовича Ратича від старшого лаборанта до директора Інституту, а пізніше — головного наукового співробітника складає 63 роки (1959—2022 рр.) і стосується однієї наукової установи, зокрема Інституту біології тварин НААН.

З 1956 до 1959 рр. — навчався у Львівському зооветеринарному технікумі. Після його закінчення розпочав трудову діяльність на посаді старшого лаборанта відділу біохімії сільськогосподарських тварин Інституту землеробства і тваринництва західних районів України.

У 1966 р. — закінчив ветеринарний факультет Львівського зооветеринарного інституту.

З 1967 до 1976 рр. — молодший науковий співробітник лабораторії фізіологічних основ утримання сільськогосподарських тварин Українського науково-дослідного інституту фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин.

З 1976 до 1989 рр. — старший науковий співробітник лабораторії білків і амінокислот, а з 1989 до 1994 рр. — провідний науковий співробітник цієї ж лабораторії Інституту фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин НААН.

З 1994 до 1998 рр. — заступник директора з наукової роботи Інституту фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин НААН та Інституту землеробства і біології тварин НААН.

З 1994 до 1998 рр. — член експертної ради Вищої атестаційної комісії України.

З 1998 до 2001 рр. — директор Інституту землеробства і біології тварин НААН та Інституту біології тварин НААН.

У 1999 р. — обраний членом-кореспондентом Національної академії аграрних наук.

З 2001 до 2021 рр. — головний науковий співробітник лабораторії фізіології, біохімії та живлення птиці Інституту біології тварин НААН.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

У 1971 р. — захистив кандидатську дисертацію.

У 1994 р. — захистив докторську дисертацію.

Ратич Іриней Борисович є лауреатом премії ім. С. З. Ґжицького (2008 р.)

За співпрацю з Краківським аграрним університетом, спільні дослідження та публікації нагороджений відзнакою цього університету. Ратич І. Б.

Автор 330 наукових праць, монографії, 4 книг, 2 посібників, 10 методичних рекомендацій, отримав 11 авторських свідоцтв і патентів.

Під його керівництвом захищена одна докторська та 6 кандидатських дисертацій.

Наукові зацікавлення[ред. | ред. код]

Наукові зацікавлення Ратича Іринея Борисовича стосувалася досліджень дії штучних джерел ультрафіолетового опромінювання на організм сільськогосподарських тварин. Доведено, що за ультрафіолетового опромінення тварин відбувається фотоліз розчинних білків шкіри з утворенням біологічно активних сполук, внаслідок чого виникають біологічні ефекти, які впливають на продуктивність.

За комплексного вивчення біохімічних механізмів дії екзогенного сульфату на організм птиці з урахуванням кількості протеїну, сірковмісних амінокислот і загальної сірки в раціоні, шляхом застосування методів радіології, біохімії та фізіології, Ратичем І. Б. вперше встановлено можливість використання сірки мінеральних сполук для синтезу цистину в їх організмі, специфічну роль різних органів у метаболізмі органічних і мінеральних сірковмісних сполук, розроблено теоретичні основи і практичні рекомендації з використання сульфату натрію в годівлі птиці різного виду і напряму продуктивності.

Встановлено фізіолого-біохімічні механізми дії комплексного препарату рослинного походження на метаболічні процеси в організмі птиці, продуктивність і якість продукції. З позицій фізіології, біохімії та живлення доведено ефективність застосування фітопрепарату замість кормових антибіотиків.

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ президента України №4/2020 Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2019 року. 13 січня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]