Ратуша з беффруа (Дендермонде)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ратуша з бефруа у Дендермонде
Stadhuis met Belfort, Dendermonde, Grote Markt 1, Oost-Vlaanderen, Flanders, Belgium [1]
Світова спадщина
Ратуша з бефруа
51°01′52″ пн. ш. 4°05′55″ сх. д. / 51.03111° пн. ш. 4.09861° сх. д. / 51.03111; 4.09861
Країна Бельгія Бельгія
Тип Культурний
Критерії ii, iv
Об'єкт № 943-005
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 1999 (23 сесія)
Внесено зміни 2005

Мапа
CMNS: Ратуша з беффруа у Вікісховищі

Ратуша з бефруа (нід. Belfort van Dendermonde) — пам'ятка архітектури XIV століття у бельгійському місті Дендермонде, провінція Східна Фландрія. Розташована на центральній площі міста Гроте-Маркт (Grote Markt). Башта-бефруа внесена до списків світової спадщини ЮНЕСКО, разом із низкою інших бефруа Бельгії та Франції, її висота становить 40,3 м.

Історія[ред. | ред. код]

У 1337 році у Дендермонде почалося зведення будівлі палати сукнарів (ліва частина сучасної будівлі), завершене у 1350 році. Це була прямокутна у плані, кам'яна двоповерхова будівля. На першому поверсі головного фасаду розташовувалися чотири входи, над ними, на другому поверсі — чотири прямокутні вікна. Північний фасад прикрашений східчастим фронтоном, на першому поверсі бічного фасаду — три входи. На другому поверсі будівлі була кімната для зборів палати сукнарів і ткачів.

Через 40 років, у 1377 році, до будівлі прибудували башту-бефруа, фасад якої прикрасили п'ятьма статуями в альковах. У бефруа, у спеціальному вогнетривкому приміщенні зберігалися символи міста.

У 1395 році міська рада вирішила прибудувати до башти праве крило. На першому поверсі, куди вів великий вхід із брамою, розташовувалися арсенал і міські ваги, на другому поверсі був кабінет бургомістра та (пізніше) каплиця бургомістра.

У 1551 році будівлю ратуші значною мірою перебудували, поєднавши її із сусідньою будівлею заїжджого двору «Лелека» («de Ooievaar»). Наприкінці століття реставрували фасад, після чого він набув барокових рис.

У другій чверті XIX між ратушею і річкою Ауде-Дендер звели нову будівлю у неокласичному стилі, поєднавши її галереями із старою ратушею. У новій будівлі розмістилися Торгова палата, міська бібліотека, міський архів та інші муніципальні служби, а після 1862 року — і пожежна частина. Між 1864 і 1896 роками будівлю старої ратуші та бефруа реставрували за проектом архітектора Едуарда Боуенса.

Протягом Першої світової війни Дендермонде зазнав значних руйнувань. 17 вересня 1914 року обвалився дах бефруа і карильйон з 40 дзвонів, від ратуші лишилися лише кам'яні стіни. Міський архів був знищений, також були втрачені кілька цінних картин, що зберігалися у ратуші. У 1920–1924 роках ратушу і бефруа відбудували; роботами з реставрації керував спочатку архітектор А. Стерк (A. Sterck), потім — архітектор Ф. де Руддере (F. De Ruddere).

Щоліта, починаючи з 21 червня 1957 року, на фасаді ратуші вивішують одинадцять геральдичних прапорів одинадцяти родин, представники яких у той чи інший час між XIII та XVI століттями керували містом.

У 1983–1984 роках міська рада Дендермонде переїхала із старої ратуші на площі Гроте-Маркт до новітньої будівлі на сусідній вулиці. У правому крилі будівлі старої ратуші розташований туристичний інформаційний центр, у лівій — молодіжна служба. На другому поверсі ратуші проводяться весілля та зустрічі представників міської влади із громадою міста.

Картинна галерея[ред. | ред. код]

З 1875 року у будівлі ратуші зберігається колекція картин фламандських та французьких художників, більшість з яких належить до так званої «Дендермондської школи»[nl]. Першими експонатами колекції стали кілька картин бельгійських художників Шарля Ерманса[nl], Яна Верхаса[en], Адріана Хейманса[en], Жака Россельса, Йозефа Косеманса[nl] та Франса Вінка[nl]. Пізніше колекція регулярно поповнювалася, переважно роботами місцевих художників — Дора Буреварда[nl], Франца Кауртенса[nl] та інших.

Карильйон[ред. | ред. код]

Перший годинник з'явився на бефруа у 1378 році, це був звичайний дзвін, який повідомляв про початок і кінець робочого дня. У 1526 році на башті встановили механічний годинник із циферблатом та шістьма дзвонами, 1548 року кількість дзвонів збільшили до 15. До руйнування 1914 року карильйон мав 40 дзвонів, більшість з яких дарували місту різні представники родини Ван ден Гейн (Van den Gheyn) з Левена.

Сучасний карильйон установлений у 1975 році, він має 49 дзвонів (згідно так званого мехеленського стандарту) і важить близько 6800 кг. Карильйон автоматично грає кожні п'ятнадцять хвилин, а по неділях і понеділках проводяться концерти.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Belfries of Belgium and France. Архів оригіналу за 26 липня 2020. Процитовано 14 грудня 2015. (англ.)
  • De woelige geschiedenis van het Stadhuis. www.dendermonde.be. Процитовано 14 грудня 2015.[недоступне посилання з липня 2019] (нід.)
  • Lakenhal en stadhuis van Dendermonde (ID: 49012). www.onroerenderfgoed.be. Onroerend Erfgoed. Процитовано 14 грудня 2015. (нід.)
  1. * Назва в офіційному англомовному списку