Регистан (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Регистан»
Повна назва Футбольний клуб
«Регистан» (Самарканд)
Прізвисько Самаркандці, Регистанці,
Тигри Регистану
Засновано 2010
Населений пункт Самарканд, Узбекистан Узбекистан
Стадіон «Олімпія», Самарканд
Вміщує 12 500
Ліга Перша ліга
2014 12-те (в зоні «Захід»)
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Регистан» (Самарканд) або просто «Регистан» (узб. «Registon» Samarqand futbol klubi) — професійний узбецький футбольний клуб з міста Самарканд Самаркандської області. За історію свого існування виступав в першій та другій лігах чемпіонату Узбекистану.

Історія[ред. | ред. код]

Футбольний клуб «Регистан» був заснований в 2010 році. Того року, клуб почав виступати у другій лізі чемпіонату Узбекистану і в дебютному сезоні зумів посісти перше місце в своїй групі і отримати путівку до першої ліги чемпіонату Узбекистану. У сезоні 2011 року «Регистан» почав брати участь в першій лізі. У першому раунді ліги клуб виступав у зоні «Захід» і за підсумками цього раунду посів сьоме місце з 12 команд. Статистика першого етапу ліги: 20 матчів, 8 перемог, 1 нічия, 11 поразок і 25 очок. У другому етапі, за підсумками ліги зайняв 11-те місце з 16. Статистика другого фінального етапу ліги: 30 матчів, 10 перемог, 2 нічиї, 18 поразок і 32 очка. Того ж року «Регистан» вперше брав участь у Кубку Узбекистану і завершив його вже в попередньому раунді, програвши касанскому «Еркургану» з рахунком 1:0.

У другому сезоні в першій лізі, «Регистан» виступав гірше, ніж в попередньому сезоні. У першому етапі першої ліги, клуб також виступав у групі «Захід» і за підсумками першого етапу посів дев'яте місце з 12 клубів і повинен був не вийти в наступний етап і боротися за право залишитися в першій лізі в наступному сезоні. Але пізніше касанський «Єшлик» відмовився брати участь у фінальному раунді ліги через фінансові причини і його змінив «Регистан». У другому етапі, за підсумками ліги, «Регістан» посів 12-те місце і зберіг право брати участь в першій лізі в наступному сезоні, так як у другому етапі першої ліги команди, які посіли останні місця, не вибували до другої ліги. Статистика команди в другому завершальному етапі ліги: 30 матчів, 10 перемог, 3 нічиї, 17 поразок і 33 очки. Того ж року «Регистан» вдруге брав участь в Кубку Узбекистану і завершив його на стадії 1/16 фіналу, програвши «Алмалику» з рахунком 1:0.

У сезоні 2013 року «Регистан» виступив краще, ніж в попередньому сезоні. У першому етапі першої ліги, клуб грав як і зазвичай в групі «Захід» і за підсумками першого етапу посів п'яте місце з 12 клубів. У другому етапі, за підсумками ліги, «Регистан» знову посів 12-те місце. Статистика команди в другому завершальному етапі ліги: 30 матчів, 9 перемог, 5 нічиїх, 16 поразок і 32 очка. Того року, «Регистан» в третій раз брав участь в Кубку Узбекистану і завершив його в другому раунді, спочатку вигравши в першому раунді у «Зааміна» з рахунком 1:0 і програвши у другому раунді каршинському «Насафу» з рахунком 1:6.

У сезоні 2014 року «Регистан» посів останнє 12-те місце в першому раунді і мав боротися за право залишитися в першій лізі, але пізніше клуб відмовився брати участь у перехідному турнірі і вилетів до другої ліги. У Кубку Узбекистану того року «Регистан» зупинився вже у першому раунді програвши гузарскому «Шуртану» з рахунком 1:0. У сезоні 2015 роки клуб планував брати участь у другій лізі, але відмовився від участі в зв'язку з економічними проблемами.

Статистика виступів у чемпіонатах[ред. | ред. код]

Сезон Ліга Місце в лізі Виступи в національному кубку
2010 Друга ліга 1 (в групі «А») не виступав, оскільки грав у другій лізі
2011 Перша ліга 11 попередній раунд[1]
2012 Перша ліга 12 1/16 фіналу[2]
2013 Перша ліга 12 Другий раунд[3]
2014 Перша ліга 12 (в першому раунді) Перший раунд[4]

Головні тренери[ред. | ред. код]

Період Тренер
2010—2011 Узбекистан Камо Газаров[5]
2012 Узбекистан Зоїр Туракулов[6]
2013 Узбекистан Алладін Махадінов[7]
2014 Узбекистан Аліджон Бобомуродов

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]