Редакційні метрики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Редакційні метрики — це онлайн-сервіси, призначені для аналізу ефективності інтернет-видань, поведінки користувачів на сайтах онлайн-ЗМІ та інших медіапроектів.

Редакційні метрики, в першу чергу, позиціонують себе як сервіс для журналістів, редакторів і видавців, однак вони можуть бути корисні і іншим мережевим проектам, які займаються виробництвом контенту[1].

Назва[ред. | ред. код]

Термін «редакційна метрика» зустрічається в підручнику «Як нові медіа змінили журналістику»[2]. Також його активно використовує компанія Mail.Ru Group, Mail.Ru Group, розповідаючи про свій проект «Медіатор»[3][4] і галузеві видання[5][6][7].

Проте, крім назви «редакційні метрики», зустрічаються й інші визначення: «інструмент аналітики уваги»[1], «платформа для контент-аналізу»[8], «сервіс редакційної аналітики»[9].

Відмінність від маркетингових метрик[ред. | ред. код]

Маркетингові метрики (тобто класичні сервіси вебаналітики, наприклад, Яндекс. Метрика і Google Analytics) вимірюють відвідуваність, особливості аудиторії і конверсію сайту та інтернет-реклами. На думку медіаменеджерів, маркетингові метрики в контент-проектах працюють недостатньо ефективно[10].

Маркетингові метрики дезорієнтують. Кількість матеріалів не дорівнює кльовим матеріалами. Кількість переглядів - це успіхи маркетингової команди.

— Сергій Паранько, редакційний директор медіа-проектів Mail.Ru Group

«Маркетингові метрики дезорієнтують. Кількість матеріалів не дорівнює кльовим матеріалами. Кількість переглядів - це успіхи маркетингової команди. Сергій Паранько, редакційний директор медіа-проектів Mail.Ru Group » Маркетингові метрики не розповідають, що відбувається з користувачем, коли він приходить на сторінку інтернет-видання. Навіть якщо користувач потрапляє на сторінку і відразу закриває її, перегляд зараховується, хоча по факту користувач не прочитав опублікований матеріал, і свою історію видання йому не розповів[5].

Редакційні метрики ж показують, як користувач читає матеріал: на чому затримує увагу, що перегортає і в який момент йде[11].

Також редакційні метрики, найчастіше, є платними сервісами, в той час як найпопулярніші маркетингові метрики (Яндекс. Метрика, Google Analytics, Рейтинг@Mail.Ru) – безкоштовні.

Показники[ред. | ред. код]

Редакційні метрики вважають такі показники:

  • Воронка доскроллів[5]
  • Час читання[5]
  • Конверсія в прочитання[5]
  • Моніторинг матеріалу в режимі реального часу[5]
  • Кількість переглядів матеріалу[12]
  • Кількість репоста матеріалу в соціальних мережах[12]
  • Кількість переглядів з соцмереж[12]
  • Кількість переглядів з пошуку[12]
  • Частота візитів[13]
  • Джерела трафіку[13]
  • Розподілу девайсів[13]

Популярні сервіси[ред. | ред. код]

  1. Chartbeat – американський сервіс, був запущений в 2009 році як інструмент для вебаналітики в режимі реального часу[14]. Сервіс використовують більше 50 тисяч сайтів в 60 країнах[15].
  2. Медиатор – проект російської компанії Mail.Ru Group, був представлений в 2016 році, щоб з його допомогою медіа могли «оцінити ефективність інвестицій в контент і знайти дійсно працюють формати, що дозволяють перетворити відвідувачів в залучених читачів».
  3. Parse.ly Dash - проект американської компанії Parse.ly, що випускає сервіси вебаналітики та оптимізації контенту для інтернет-видань. Parse.ly Dash був запущений в 2012 році.
  4. .io analytics - сервіс редакційної аналітики створений компанією .io. Партнерами сервісу були такі видання, як Business Insider, Рамблер, Vogue, Elle, De Telegraaf[16].

Застосування редакційних метрик в онлайн-ЗМІ[ред. | ред. код]

Редакційні метрики використовують великі інтернет-видання, як в Росії («Мел»[9], «Аргументи и Факти»[17]). Так і за кордоном (Sky, Bloomberg, The Wall Street Journal[18]).

Керівник служби просування, соціальних мереж і аналізу аудиторії видання «Аргументи і Факти» Марина Мішнова каже, що редакційна метрика «допомагає відповісти на головне питання кожного інтернет-ЗМІ -« Чого хочуть користувачі прямо зараз?»[17]

««Одна з важливих функцій... в тому, що він дозволяє виробити у співробітників корисні звички в роботі з режисурою сайту і обвязками матеріалів.

… Він вимагає глибоко занурення, безперервного спостереження і швидких дій з боку співробітників».

— Марина Мішнова

Головний редактор видання «Мел» Микита Белоголовцев в інтерв'ю сайту «Планерка» розповідав, що редакційна метрика дає більш точні уявлення про джерела трафіку[9].

«Ми дізналися про появу Дзена раніше, ніж він анонсувався. Ми користуємося сервісом редакційної аналітики Onthe.io. Це класні хлопці, в кожному інтерв'ю їх раджу, з ними життя краще. І, власне, трафік з Дзена ми бачили приблизно з кінця минулого року.

Він планомірно ріс, до моменту офіційної презентації Дзена ми бачили досить серйозний трафік звідти, він в гугл-аналітиці вважався прямим. Всі ходили по ринку і раділи:«Вау, у нас виріс прямий трафік». А потім - раз, і після презентації він пішов в реферальний, і все засумували.

— Микита Бєлоголовцев

Елементи редакційних метрик використовуються і в системах аналітики великих соціальних мереж, агрегаторів і хостингів. Наприклад, показник «дочітиванія» матеріалу є в сервісі персональних рекомендацій Яндекс. Дзен[19]. Аналогічні метрики переглядання відео є в статистиці відеохостингу YouTube[20].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Медіатор - інструмент для видавців і редакцій. Архів оригіналу за 26 лютого 2019. Процитовано 18 квітня 2019.
  2. Паранько С. В. Інструментарій і навички журналіста // Як нові медіа змінили журналістику 2012 - 2016 : збірник. — 2012. Архівовано з джерела 15 травня 2019. Процитовано 2019-05-19.
  3. We Shall Burn Bright (9 лютого 2016). Як редакційні метрики допомагають писати тексти, які дочитують. Medium. Процитовано 12 листопада 2018.
  4. Редакційні метрики Mail.Ru: як ми оцінюємо роботу редакції - madcats.ru. madcats.ru (ru-RU) . 8 травня 2017. Процитовано 12 листопада 2018.
  5. а б в г д е Метрика важкого дня | «Журналіст» (рос.). jrnlst.ru. Архів оригіналу за 18 квітня 2019. Процитовано 12 листопада 2018.
  6. vc.ru, Редакция (9 грудня 2016). Які метрики використовувати для оцінки ефективності корпоративного блогу - Питання на vc.ru. vc.ru. Процитовано 12 листопада 2018.
  7. Тренди в комунікаціях і розвиток медіаізмереній. Інтерв'ю з гендиректором PR News Лілією Глазовою — «PR у Росії» — практичний журнал для PR-фахівця (рос.). www.prjournal.ru. Процитовано 12 листопада 2018.
  8. Sharing Digital Publishing Wisdom Around the World | Chartbeat (англ.). chartbeat.com. Процитовано 12 листопада 2018.
  9. а б в Головний редактор «Мела» Микита Белоголовцев - про контент, трафіку і заробіток видання | Планёрка (рос.). old.planerka.org. Процитовано 12 листопада 2018.
  10. Як медіа втягують читачів і чому маркетингові метрики марні (ru-RU) . 24 жовтня 2015. Процитовано 12 листопада 2018.
  11. Тренди в комунікаціях і розвиток медіаізмереній. Інтерв'ю з гендиректором PR News Лілією Глазовою. Prjournal.[недоступне посилання з вересня 2019]
  12. а б в г Редакционные метрики Mail.Ru: как мы оцениваем работу редакции - madcats.ru. madcats.ru (ru-RU) . 8 травня 2017. Процитовано 12 листопада 2018.
  13. а б в РИФ 2016, Редакционные метрики как инструмент для увеличения вовлеченности пользователей.
  14. Betaworks Launches Chartbeat To Track Who Is Paying Attention To Your Website Right Now. TechCrunch (амер.). Процитовано 12 листопада 2018.
  15. Sharing Digital Publishing Wisdom Around the World | Chartbeat (англ.). chartbeat.com. Процитовано 12 листопада 2018.
  16. Как структурировать десятки проектов и сотни задач с помощью одного софта | Rusbase. Rusbase (рос.). Процитовано 12 листопада 2018.
  17. а б Як Chartbeat покращує медіасайти (на прикладі АіФ) → Roem.ru (ru-RU) . 7 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2018.
  18. Who uses Parse.ly | Parse.ly (англ.). www.parse.ly. Процитовано 12 листопада 2018.
  19. Khabibrakhimov, Albert (18 грудня 2017). «Яндекс.Дзен» став враховувати дочітиваемость і час читання замість переглядів при монетизації каналів — Медіа на vc.ru. vc.ru. Процитовано 12 листопада 2018.
  20. Статистика та звітність з відеореклами - Справка - YouTube (рос.). support.google.com. Процитовано 12 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]