Рейка Вівера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотографія рейки Вівера

Рейка Ві́вера (планка Вівера, англ. Weaver rail) — кронштейн для кріплення додаткових аксесуарів і допоміжного приладдя до ручної стрілецької зброї. Завдяки рейці Вівера до зброї можна прикріпити різноманітні види оптичних або коліматорних прицілів, тактичних ліхтарів, лазерних цілевказівників, тощо. Також рейку Вівера встановлюють і на самі приціли, що дозволяє прикріпляти до них інфрачервоні ліхтарі, далекоміри, лазерні цілєвказівники. Рейка Вівера може бути встановлена на пістолети, гвинтівки, рушниці й навіть на спортивні арбалети.

Опис[ред. | ред. код]

Єдина суттєва відмінність між Планка аксесуарів НАТО (або її попередником із більшими допусками рейкою Пікатіні) і рейкою Вівера — розміри прорізів, хоча розроблене для рейки Вівера обладнання може бути встановлено на рейку Пікатіні та планку аксесуарів НАТО, але не навпаки. Ширина прорізів у рейки Вівера становить 0,180 дюймів (4,572 міліметрів), але вони не завжди розташовані на рівній відстані один від одного. Ширина прорізів у рейки Пікатіні дорівнює 0,206 дюйма (5,2324 мм) і відстань між ними 0,394 дюйма (10,0076 мм)[1]. Через це пристрої, що встановлюються на рейку Вівера, можливо встановити на рейку Пікатіні, але пристрої, призначені для кріплення на рейку Пікатіні, не завжди можна змонтувати на рейку Вівера[1].

Рейка Вівера була розроблена Вільямом Ральфом Вівером (англ. William Ralph Weaver) (1905 — 8 листопада 1975) і його компанією WR Weaver Co., яку він заснував в 1930 році.[2] Зараз відома як Weaver Optics[3], з 2002 року вона стала філією англ. Meade Instruments Corporation.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Picatinny Rails, Weaver Rails, What’s The Difference? (англ.). GunTech. Архів оригіналу за 16 березня 2012. Процитовано 13 листопада 2009. (англ.)
  2. Article from Shooting Times about Weaver Optics (англ.) [Архівовано 25 серпня 2009 у Wayback Machine.]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 травня 2014. Процитовано 3 червня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)