Рейксватерштат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейксватерштат
Загальна інформація
Країна  Нідерланди
Дата створення 1798
Штаб-квартира Утрехт, Нідерланди
Річний бюджет 5 000 000 000 євро
rijkswaterstaat.nl(нід.)
rijkswaterstaat.nl/en(англ.)

Рейксватерштат[1], заснований у 1798 році як Bureau voor den Waterstaat і раніше перетворений на Генеральний директорат громадських робіт і водного господарства, є генеральним директоратом Міністерства інфраструктури та водного господарства Нідерландів. Його роль полягає в практичному виконанні громадських робіт та управління водними ресурсами, включаючи будівництво та обслуговування водних шляхів і доріг, а також захист і запобігання повеням. Агенція також брала участь у будівництві великих залізничних проектів, таких як Betuweroute і HSL-Zuid.

Місія організації: «Rijkswaterstaat is de rijksdienst die werkt aan droge voeten, schoon en voldoende water én aan de vlotte en veilige doorstroming van het verkeer» (Рейксватерштат є національним агентством, яке забезпечує сухість ніг, чисту та достатню кількість води та швидкий і безпечний рух транспорту). Агентство поділяється на 10 регіональних, 6 спеціалізованих служб і 2 спеціальні служби.

Станом на 15 травня 2017 року генеральним директором Рейксватерштат є Мішель Блом[2]. З 1 січня 2006 року Rijkswaterstaat є виконавчим агентством.

Назва[ред. | ред. код]

Голландське слово waterstaat позначає стан території щодо рівня та стану поверхневих і підземних вод, включаючи всі відповідні природні та штучні особливості[3]. Компонент «Рейх» перекладається як «національний».

Організаційна структура[ред. | ред. код]

Рейксватерштат поділяється на регіональні та спеціалізовані служби, раніше відомі як дирекції. Кожною службою керує hoofdingenieur-directeur (HID), який разом утворює правління Рейксватерштату.

Автомобіль дорожнього інспектора

Регіони поділені на місцеві water-en wegendistricten (водні та дорожні райони), раніше відомі як dienstkringen. У минулому кожна провінція мала власну регіональну організацію, але дирекції Гронінген, Фрисландія та Дренте були об'єднані, утворивши службу Noord-Nederland, дирекції Overijssel та Gelderland були об'єднані, щоб утворити службу Oost-Nederland, дирекції IJsselmeergebied та Utrecht були об'єднані, щоб сформувати службу Midden-Nederland, а напрямки Північний Брабант і Лімбург були об'єднані, щоб сформувати службу Zuid-Nederland. Існують такі регіональні служби:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ministry of Infrastructure and Water Management. Government of the Netherlands. 27 жовтня 2011. Процитовано 8.10.2018.
  2. Michèle Blom directeur-generaal Rijkswaterstaat bij IenM. Rijkswaterstaat. Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 4.8.2017.
  3. Groot Woordenboek der Nederlandsche Taal.

Посилання[ред. | ред. код]