Рембо (лисиця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рембо (лисиця)
Стать чоловічаd
Народження 2018
Pilliga forestd, Новий Південний Вельс, Австралія
Смерть жовтень 2022
Pilliga forestd, Новий Південний Вельс, Австралія
Названо на честь Джон Рембо

Рембо (бл. 2018 року — зник безвісти у жовтні 2022 року) — прізвисько дикого рудого лиса (Vulpes vulpes), який жив понад чотири роки в обгородженій заповідній зоні дикої природи в заповіднику Піліга (англ. Pilliga forest), Новий Південний Уельс. Рембо регулярно потрапляв у поле зору фотопасток, але завжди уникав усіх спроб зловити, отруїти або застрелити його, попри те, що мисливці доклали до цього величезних зусиль.

Біографія

[ред. | ред. код]

Пілліга — це австралійський заповідник лісистого типу, територією у 35 632 гектарів, яка сприятлива для розведення деяких рідкісних тварин, оскільки хижаків на цій землі майже не водиться. Австралійські зоологи планували розводити там тварин, які перебувають на межі зникнення, як-от бандикут кролячий, квол західний, бандикут західний і кенгуру короткокіговий. Однак спочатку потрібно було знищити всіх інвазивних хижаків на цій території[1]. Таку спробу зробили у 2019 році: знищили 6 диких кішок і 5 рудих лисиць, проте шоста лисиця виявилася розумнішою за інших особин і вижила. Зробили припущення, що цей лис народився у 2018 році, і, ймовірно, члени його сім'ї загинули в пастках, що зробило його обачливішим[2]. Лис неодноразово потрапляв в об'єктиви фотопасток, але люди бачили його всього двічі[3]. Його назвали на честь Джона Рембо, головного героя фільму 1982 року «Рембо: Перша кров». Наявність хижака Рембо затримало заплановану реінтродукцію кількох видів ссавців, які перебувають під загрозою зникнення.

Факт наявності живої і здорової лисиці біля заповідника дуже ускладнив роботу зоологів, затримавши їхні плани на півтора року. На лиса почалося масштабне полювання, що розтяглося на кілька тижнів, але ні дрони з тепловізорами, ні аерознімання, ні навчені собаки не допомогли його загнати. Мисливці залишили 2785 отруєних приманок, проте лис не звернув на них уваги[4].

З 9 жовтня 2022 року лис перестав з'являтися в об'єктивах фотопасток, а незабаром у заповіднику зникли якісь його сліди. Працівники заповідника зробили висновок, що Рембо, швидше за все, загинув у результаті повені, що сталася в межах струмка, де він любив проводити час.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Outfoxed: How one fox on the run is hurting efforts to save native species. web.archive.org. 15 березня 2023. Архів оригіналу за 15 березня 2023. Процитовано 2 лютого 2024.
  2. Fontaine, Angus (20 травня 2022). Baiting. Shoot nights. Sniffer dogs. 4500 man hours: The fox that won’t be caught. The Sydney Morning Herald (англ.). Процитовано 2 лютого 2024.
  3. Cunning fox in a wildlife haven frustrates conservationists after three-year pursuit. ABC News (en-AU) . 25 серпня 2021. Процитовано 2 лютого 2024.
  4. Опанасенко, Євген (1 вересня 2021). Лис по кличке Рэмбо устроил террор охотникам (фото). podrobnosti. Процитовано 2 лютого 2024.