Рибалочка зелений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибалочка зелений
Самець зеленого рибалочки
Самець зеленого рибалочки
Самиця зеленого рибалочки
Самиця зеленого рибалочки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сиворакшоподібні (Coraciiformes)
Родина: Рибалочкові (Alcedinidae)
Рід: Зелений рибалочка (Chloroceryle)
Вид: Рибалочка зелений
Chloroceryle americana
(Gmelin, 1788)[2][3]
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Alcedo americana
Ceryle americana
Посилання
Вікісховище: Chloroceryle americana
Віківиди: Chloroceryle americana
EOL: 45509669
ITIS: 178112
МСОП: 22683652
NCBI: 57406

Рибалочка зелений[4] (Chloroceryle americana) — вид сиворакшоподібних птахів родини рибалочкових (Alcedinidae). Мешкає в США, Мексиці, Центральній і Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Самець зеленого рибалочки
Зелені рибалочки

Довжина птаха становить 19-20 см, самці важать 29-40 г, самиці 33-55 г. Верхня частина тіла біла, на шиї білий "комір", на крилах і хвості білі плями. У самиці нижня частина тіла біла, на грудях широка каштанова смуга, на боках зелені плями. У самиць нижня частина тіла охристо-біла, на грудях дві білі смуги, нижня з яких з'єднується з зеленими плямами на боках живота.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють п'ять підвидів:[5]

  • C. a. hachisukai (Laubmann, 1941) — від південної Аризони до заходу центрального Техасу і північного заходу Мексики;
  • C. a. septentrionalis (Sharpe, 1892) — від південного і центрального Техасу до південної Колумбії і західної Венесуели;
  • C. a. americana (Gmelin, JF, 1788) — Південна Америка на схід від Анд, від Венесуели до північно-східної Болівії, центральної Бразилії і острова Тринідад;
  • C. a. mathewsii Laubmann, 1927 — від південної Бразилії і південної Болівії до північної Аргентини;
  • C. a. cabanisii (Tschudi, 1846) — захід Колумбії, Еквадору, Перу і північного Чилі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Зелені рибалочки мешкають в Сполучених Штатах Америці, Мексиці, Гватемалі, Белізі, Сальвадорі, Гондурасі, Нікарагуа, Коста-Риці, Панамі, Колумбії, Еквадорі, Перу, Чилі, Болівії, Венесуелі, Гаяні, Суринамі, Французькій Гвіані, Бразилії, Аргентині, Парагваї, Уругваї та на Тринідаді і Тобаго. Вони живуть в заростях на берегах струмків, річок і озер, на болотах, в мангрових заростях, лагунах і естуаріях. Зустрічаються на висоті до 2800 м над рівнем моря. Живляться рибою, комахами та їх личинками, а також ракоподібними. Вони сидять на гілці низько над водою, після чого пірнають у воду за здобиччю. Гніздяться в горизонтальних норах довжиною до 1 м і шириною 5-6 см, яких риють на берегах річок. В кладці від 3 до 6 білих яйця, насиджують і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 27 днів після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція зелених рибалочок становить приблизно 20 мільйонів птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chloroceryle americana: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 24 вересня 2022
  2. Gmelin, Johann Friedrich (1788). Systema naturae per regna tria naturae : secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (лат.). Т. 1, Part 1 (вид. 13th). Lipsiae [Leipzig]: Georg. Emanuel. Beer. с. 451.
  3. Peters, James Lee, ред. (1945). Check-list of Birds of the World. Т. 5. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. с. 169.
  4. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  5. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Rollers, ground rollers, kingfishers. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Stamps (for El Salvador, Mexico, Nicaragua, Paraguay, Suriname) with Range Map at bird-stamps.org