Рисаламанде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рисаламанде
Рисаламанде з вишневим соусом
Походження  Данія
Необхідні компоненти рис
молоко
цукор
вершки
мигдаль

Рисаламанде (дан. risalamande від фр. riz à l'amande — «рис з мигдалем»)[1] — традиційний данський десерт, холодний рисовий пудинг зі збитими вершками та мигдалем. Зазвичай подають із гарячим вишневим соусом (дан. kirsebærsovs) в кінці різдвяної вечері.

Історія[ред. | ред. код]

Рисова каша з корицею була традиційною святковою стравою в Данії протягом багатьох століть. Імпортний рис був дорогим, і тому страви з нього не входили до повсякденного раціону. Холодна рисова каша з вином описана в кулінарній книзі Anna Wecker kogebog в 1616 році. Рисовий десерт з соусом «рисаламанде» вперше представлений в 1837 році в кулінарній книзі Kogebog for smaa Huusholdninger мадам Мангор.

Десерт здобув популярність, коли ціни на рис знизилися, і рисовий пудинг перестав бути ексклюзивною стравою[1]. Після Другої світової війни рисаламанде стали подавати як «економний» десерт, оскільки додавання легко доступних вершків дозволило зменшити кількість дорогого рису в одній порції.

У другій половині XX століття рисаламанде став обов'язковою стравою для різдвяного столу в Данії. Традиційно рисовий пудинг готують заздалегідь, у малий святвечір (дан. lillejuleaften) 23 грудня. Запозичивши у французів традицію обирати «бобового короля», данці при приготуванні кладуть у десерт один цілий мигдалевий горіх. Людина, яка знайшла у своїй тарілці цей горіх, пред'являє його та отримує «мигдалевий подарунок» (дан. mandelgave) — наприклад, шоколадне серце, іграшку або монету[2]. У скандинавській культурі мигдалевим подарунком традиційно була марципанова свинка — фігурка, виліплена з марципану спеціально для різдвяної вечері[3] [4]; у німецькій традиції марципанову свинку (нім. Glücksschwein) дарують як побажання удачі в новому році. Щасливчику належить приховувати свою знахідку якомога довше, щоб інші учасники різдвяної вечері були змушені доїсти свій рисаламанде до дна, попри попередню рясну трапезу.

Рецепт[ред. | ред. код]

Круглозернистий рис варять у воді й молоці, додають цукор і ваніль, остуджують. У в'язку холодну кашу додають подрібнений або рубаний бланшований мигдаль і збиті вершки. Вишневий соус для десерту готують із замороженої або консервованої вишні з цукром і загущують крохмалем[1].

Десерт доповнюють соусом безпосередньо під час подачі, щоб мигдалево-вершковий рис був холодним, а соус гарячим. Іноді вишневий соус замінюють варенням або сиропом, можна використовувати й інші ягоди. У деяких ресторанах рисаламанде подають з мигдалевим морозивом або апельсиновою цедрою.

Різновиди[ред. | ред. код]

Інша традиційна данська різдвяна страва risengrød — класичний рисовий пудинг без вершків і мигдалю — подають гарячим з вершковим маслом і корицею.

Подібний рисаламанде десерт у Швеції називають «рис а-ля Мальта» (швед. ris à la Malta), його готують з холодного рисового пудингу зі збитими вершками, цукром і ваніллю, а мигдаль не є обов'язковим компонентом. Десерт подають із теплим ягідним соусом, варенням або замороженими ягодами. Аналогічну страву зі шматочками апельсинів називають apelsinris. Вважається, що їдець, що знайшов у своїй порції горіх, одружується або вийде заміж до наступного Різдва.

У Норвегії аналогічна страва називається «рискрем» (норв. riskrem — «рисовий крем»). Тут подрібнений мигдаль зазвичай не додають в страву при приготуванні, а посипають ним готовий десерт під час подачі. Соус частіше готують з малини або полуниці[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Любомирова К. Датский пудинг "Рисаламанде" // {{{Заголовок}}}. — М. : РИПОЛ классик, 2013. — С. 15. — 32 с. — (Азбука праздничной кулинарии) — ISBN 9785386068233.
  2. Danish holidays and traditions. Denmark.dk (англ.). Ministry of Foreign Affairs of Denmark. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 21 квітня 2020.
  3. Hayford O'Leary, Margaret. {{{Заголовок}}}. — Santa Barbara, Calif. : Greenwood, 2010. — С. 74. — ISBN 9780313362491.
  4. Слейтер Н. Рис со сливками, миндалём и ягодами // {{{Заголовок}}} = The Christmas Chronicles. — ISBN 9785041407490.
  5. Christmas Rice Pudding (Riskrem). Sunset (англ.). Sunset Publishing. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 21 квітня 2020.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "Flora", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.