Рис Хаясі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рис Хаясі
Походження ЯпоніяЯпонія
Необхідні компоненти Рис, яловичина, цибуля, гриби, червене вино, томатний соус

Рис Хаясі (яп. ハ ヤ シ ラ イ ス) — страва йошоку (японська кухня) з рису. Зазвичай страва містить яловичину, цибулю та гриби у густому соусі деміглас, який часто включає червоне вино та томатний соус. Цей соус подається на або поруч з рисом, приготованим на пару[1][2]. Іноді поверх соусу додають трішки свіжих вершків.

Рис Хаясі.

Страва бере свій початок з колишнього шахтарського містечка Ікуно, префектури Хіого, Японія[3]. Рис Хаясі зазнав західного впливу, що проявляється у використанні соусу деміглас та часто червоного вина. А також він містить популярні в японські інгредієнти: яловичину (префектура Хіого відома яловичиною Кобе) та рис.

Існують суперечки щодо походження назви цієї страви:

  • Одне з гіпотез полягає в тому, що страва названа на честь Ютекі Хаясі (яп. 早矢仕 有的), першого президента видавничої компанії http://www.maruzen.co.jp/corp/en/ [Архівовано 4 серпня 2020 у Wayback Machine.][4].
  • Інша гіпотеза полягає в тому, що цю назву створив кухар Хаясі, який часто подавав її в ресторані Ueno Seiyōken (яп. 上 野 精 養 軒).
  • Найпоширеніше пояснення полягає в тому, що назва (яп. ハヤシ) просто походить від англійської фрази «hashed beef» (яловичий фарш), що насправді є також іншою назвою страви[4].

Рис Хаясі — одна з найпопулярніших страв йошоку завдяки широкій доступності рисової суміші Хаясі та готового соусу деміглас в японських супермаркетах. Страву зазвичай їдять ложкою[5].

Поєднанням рису омурайсу і Хаясі називається омухаясі.

Рис Хаясі є важливою стравою в романі письменника Кейґо Хіґашіно[en] «Рюсей но Кізуна».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Orkin, Ivan; Ying, Chris (2019). The Gaijin Cookbook: Japanese Recipes from a Chef, Father, Eater, and Lifelong Outsider (англ.). Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 978-1-328-95435-0.
  2. University, Manga; Ishihara, Yoko. The Manga Cookbook Vol. 2: More Popular and Delicious Japanese Dishes! (англ.). Manga University. ISBN 978-4-921205-94-2.
  3. About Asago | Official Asago Travel guide. visitasago.jp. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 6 листопада 2020.
  4. а б Chun, Cheng Siu (4 вересня 2018). Leisurely Tokyo (англ.). Flipside Digital Content Company Inc. ISBN 978-988-8298-76-1.
  5. Rengatei: The “Western” Canon. Culinary Backstreets (англ.). 18 лютого 2020. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 6 листопада 2020.