Робоча група ООН з довільних затримань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робоча група ООН з довільних затримань
Дата створення / заснування 14 листопада 1991
Засновник Організація Об’єднаних Націй
Офіційний сайт

Робоча група ООН з довільних затримань — орган ООН, що складається незалежних правозахисних експертів, які розслідують випадки довільного арешту і затримання. Свавільний арешт і затримання — це ув'язнення або затримання особи державою без дотримання належного процесу. Ці дії можуть порушувати міжнародне право прав людини.

Робоча група була заснована резолюцією у 1991 році колишньою Комісією з прав людини. Це одна з тематичних спеціальних процедур, які контролюються Радою ООН з прав людини, і є допоміжним органом ООН.

Група функціонує як квазісудовий орган. Вона не має повноважень прямого примусового виконання. Натомість покладається на комунікацію між державами, політиками та захисниками, щоб заохочувати уряди виконувати її рекомендації.

Структура[ред. | ред. код]

Робоча група складається з п'яти незалежних експертів. Вони призначаються у справедливому географічному розподілі з таких регіонів: Африка, Азія, Східна Європа, Західна Європа та інші країни, а також Південна Америка та Карибський басейн. На рік проводяться три сесії, кожна з яких триває від п'яти до восьми днів.

Теперешні члени:

  • Лі Тумі (голова-доповідач, Австралія, 2015—2021).
  • Еліна Штайнерте (заступник голови з питань комунікацій, Латвія, 2016—2022).
  • Сонг-Філ Гонг (Південна Корея, 2014—2020).
  • Міріам Естрада Кастільо (Еквадор, 2020—2026).
  • Мумба Маліла (Замбія, 2020—2026).

Секретаріат: Крістоф Пешу; Мігель де ла Лама; Маргарита Нечаєва; Гелле Даль Іверсен.

Посилання[ред. | ред. код]