Роджер Фоутс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роджер Фоутс
Народився 8 червня 1943(1943-06-08)[1] (80 років) або 18 червня 1943(1943-06-18) (80 років)
Сакраменто, США
Країна  США
Діяльність антрополог, викладач університету, психолог
Alma mater Університет Невадиd (1971)[2] і Університет штату Каліфорнія в Лонґ-Бічd (1965)[3]
Науковий керівник Robert Allen Gardnerd[4]
Заклад Central Washington Universityd, Університет Невадиd[3] і Університет Оклахоми
У шлюбі з Deborah Foutsd
IMDb ID 0288602

Роджер С. Фоутс (англ. Roger S. Fouts, нар. 8 червня 1943 року) — американський дослідник приматів. Один з директорів Chimpanzee and Human Communication Institute (CHCI) у Вашингтоні, професор психології Центрального Вашингтонського університету. Найбільш відомий своєю роллю у навчанні спілкуванню шимпанзе Уошо з використанням набору сигналів американської мови жестів.

Фоутс захищає права тварин, спираючись на законодавство про тварин Нової Зеландії як модель юридичних прав для вищих приматів (hominidae)[5], у співпраці з британськими приматологом Джейн Гудолл з метою покращення умов утримання шимпанзе. Має праці з законодавства про тварин та етики дослідів на тваринах.[6]

Біографія[ред. | ред. код]

Фоутс народився в Сакраменто, штат Каліфорнія. Отримав ступінь бакалавра дитячої психології в коледжі, через кілька років перетвореному в Каліфорнійський державний університет і ступінь доктора філософії в Університеті Невади. У 1964 році одружився з Деборою Харріс, що стала[7] його помічником.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Переломним моментом кар'єри Фоутса став 1967, коли він практично провалив співбесіду з професором Алленом Гарднером в Ріно, штат Невада. Проте Уошо, шимпанзе, одразу виявив симпатію до Роджера і заліз до нього на руки. За кілька днів Фоутсу повідомили, що його прийнято.[8] В 1970 проект з Уошо і Гарднером був переведений в Інститут вивчення приматів в Нормані, штат Оклахома.

Гарднер і Фоутс навчали шимпанзе знакам американської мови жестів (ASL) методами моделювання (демонструючи їх і домагаючись від шимпанзе наслідування) та прямої маніпуляції (складаючи руки шимпанзе у необхідні положення). Поступово вони виявили, що тварини використовували ASL для спілкування. Мавпи становили фрази з комбінацій жестів для позначення нових предметів, у їх оточенні. Loulis, прийомний син Уошо, навчився основам ASL і понад 70 знакам безпосередньо у Уошо без участі людини.[5]

Фоутс працював як консультант на зйомках 4 фільмів, включаючи Грейсток: Легенда про Тарзана, повелителя мавп (1984).[9]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. ProQuest Dissertations and Theses
  3. а б University of Nevada, Reno General Catalog 1971 - 1972 — 1971.
  4. The Academic Family Tree — 2005.
  5. а б FAQ [Архівовано 10 квітня 2012 у Wayback Machine.], The Chimpanzee and Human Communication Institute, Central Washington University.
  6. Fouts, Roger S.; Fouts, Deborah H. & Waters, G. (2002) «The ethics and efficacy of biomedical research in chimpanzees with special regard to HIV research» in A. Fuentes & L. Wolfe, Primates face to face: Conservation implications of human-nonhuman primate interconnections, Cambridge, UK: Cambridge University Press, pp. 45-60.
  7. Lynch, Kristin. «Roger Fouts» [Архівовано 8 липня 2010 у Wayback Machine.], Muskingum College.
  8. «September, 1967 — Roger Fouts joins Project Washoe — University of Nevada in Reno, Nevada» [Архівовано 13 січня 2007 у Wayback Machine.], Friends of Washoe.
  9. IMDB: Roger Fouts

Посилання[ред. | ред. код]