Родопські гірські мішані ліси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Родопські гірські мішані ліси на мапі
Родопі

Родопські гірські мішані лісиекорегіон Європи, визначено WWF. Належить до біому помірних широколистяних та мішаних лісів та палеарктичної екозони. Екорегіон також відомий як "Південна Європа: Болгарія з невеликим розширенням до Греції, Македонії та Югославії" в системі WWF.

На терені екорегіону розташовані три загальнодержавні парки, всі вони розташовані в Болгарії: Центральні Балкани, Пірин та Рила.

Розташування[ред. | ред. код]

Родопські гірські мішані ліси охоплюють вищі частини Балканських гір, Родопи, Рила, Пірин, Вітоша, Средна-Гора, Огражден та Малешево, майже повністю розташовані в Болгарії, а також у деяких суміжних районах Греції, Північної Македонії та Сербії. Має площу 31 600 км² і на менших висотах їх замінюють балканські мішані ліси.

Флора[ред. | ред. код]

Кількість видів судинних рослин в екорегіоні оцінюється в 3000. Нижні райони вкриті мішаними листяними лісами, представлені європейським буком, грабом східним, грабом європейським та кількома видами дубу. Вище розташовані хвойні ліси — сосна шотландська, сосна боснійська, македонська сосна, Abies borisii-regis, ялиця срібна, ялина норвезька тощо. Найвищі висоти займають чагарники, верхів’я та альпійська тундра.

Фауна[ред. | ред. код]

В екорегіоні можна зустріти бурі ведмеді, вовків, куницю лісову, видру європейську, диких котів та козиць, сарн, кабанів та лисиць.

Більшість європейських хижих птахів можна зустріти у регіоні, включаючи рідкісний орел-могильник, гриф чорний та сип білоголовий.

Посилання[ред. | ред. код]