Родіонов Василь Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Іванович Родіонов
рос. Василий Иванович Родионов
Народження 23 липня 1917(1917-07-23)
селище Лосиноостровський (нині в межі Москви)
Смерть 1 листопада 1992(1992-11-01) (75 років)
Київ
Поховання Лук'янівське військове кладовище
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ Бомбардувальна авіація
Роки служби 19371959
Партія КПРС
Звання  Полковник авіації
Командування ескадрилья 20-го гвардійського бомбардувального авіаційного полку
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу (№ 9067)
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Олександра Невського Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки

Василь Іванович Родіонов (рос. Василий Иванович Родионов; * 23 липня 1917, Лосиноостровський — † 1 листопада 1992, Київ) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу (1946), у роки німецько-радянської війни командир ескадрильї 20-го гвардійського бомбардувального авіаційного полку 13-ї гвардійської бомбардувальної авіаційної дивізії 2-го гвардійського бомбардувального авіаційного корпусу 18-ї повітряної армії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 23 липня 1917 року в селищі Лосиноостровському (нині в межі Москви), в сім'ї робітника. Росіянин. Член КПРС з 1942 року. Закінчив два курси робфаку. Працював слюсарем на заводі імені М. І. Калініна.

У 1937 році призваний в ряди Червоної Армії. Закінчив військову школу льотчиків-винищувачів. У боях німецько-радянської війни з квітня 1942 року. До кінця війни зробив 232 бойових вильотів на бомбардування залізничних вузлів і військово-промислових об'єктів в тилу ворога.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 15 травня 1946 року за зразкове виконання бойових завдань командування по знищенню живої сили і техніки противника і проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії майорові Василю Івановичу Родіонову присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 9067).

Надгробок Василя Родіонова

Після закінчення війни продовжував службу у Військово-повітряних силах. У 1953 році закінчив Вищу офіцерську льотно-тактичну школу командирів частин авіації дальньої дії. З 1959 року полковник В. І. Родіонов — в запасі. Жив в Києві. Помер 1 листопада 1992 року. Похований в Києві на Лук'янівському військовому кладовищі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений орденом Леніна, трьома орденами Червоного Прапора, орденом Олександра Невського, двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, двома орденами Червоної Зірки, медалями.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]