Розгортання синьо-жовтого прапору, 1 травня 1966

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розгортання прапору над КІНГ — подія яку влаштували два студенти КНЕУ (тоді КІНГ — "Київський Інститут Народного Господарства") Георгій Москаленко та Віктор Кукса.

Мета[ред. | ред. код]

Про мету розповів Віктор Кукса вже після здобуття Україною незалежності. Планували вони це 2 тижні. Студенти нелегально слухали радіо BBC, дізналися про Український визвольний рух та хотіли долучитися до нього. Вони хотіли, щоб "сплячий народ, який усипила радянська влада, прокинувся" та почався парад.

Історія[ред. | ред. код]

Створення прапору[ред. | ред. код]

"Першотравнева двійця" зшила прапор із шарфів та залишків. Жовту тканину ніде не дістали тому використали помаранчеву, тризуб вирізали з грошей УНР.

Підняття[ред. | ред. код]

В ніч на 1 травня 1966 року В. Кукса разом із товаришем по гуртожитку Г. Москаленком на даху встановили жовто-блакитний прапор. Місце було обране з огляду на те, що в тому районі вранці формувалися колони демонстрантів. Блакитно-жовтий прапор був пошитий з двох жіночих шарфів. З грошей УНР скопіювали національний герб, вирізали його з чорної матерії й нашили на прапор. Друкованими літерами, чорнилом на прапорі було дописано: «Ще не вмерла Україна, Ще її не вбито. ДПУ». Москаленко стояв на сторожі біля пожежної драбини з самопалом, В.Кукса виліз на дах, зрізав кухонним ножем червоний прапор і натомість прив'язав синьо-жовтий.

Вранці двірник інституту Володимир Минович Литвиненко, під час огляду території, помітив о 6:30 синьо-жовтий прапор. Він повідомив про це чергового вахтера, яким було викликано секретаря партійної організації інституту Романа Костюка та проректора з господарсько-адміністративних питань Костянтина Капустіна. Костюк та Капустін віднесли синьо-жовтий прапор до приміщення парткому, звідки Костюк викликав представника правоохоронних органів. На виклик прибув співробітник КДБ Київської області лейтенант Іванов, який забрав полотнища червоного та синьо-жовтого прапорів із собою. О пів на 11-ту до інституту прибула слідча група під керівництвом лейтенанта Берестовського, котрий спільно з експертом-криміналістом оглянув місце події та склав відповідний протокол. Після виконання усіх процесуальні дії, лейтенант безпеки Берестовський порушив кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність Української РСР.

В Київського інституту народного господарства був посилений студентський склад сексотами та проведенню письмових диктантів серед студентів, щоб виявити почерки, максимально наближені до стилістики напису на синьо-жовтому прапорі. Наприкінці 1967 року вжиті заходи дали позитивний результат: слідство вийшло на організаторів вивішування синьо-жовтого прапора.