Розстріл колони біженців під Новосвітлівкою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розстріл колони біженців під Новосвітлівкою
Частина Війна на сході України
Місце атаки Луганська область, НовосвітлівкаХрящувате
Дата 18 серпня 2014
близько 09:40 (UTC)
Спосіб атаки мінометний або артилерійський обстріл
Загиблі 18
Поранені 6

Розстріл колони біженців під Новосвітлівкою — воєнний злочин, вчинений проросійськими бойовиками 18 серпня 2014 року. Колону біженців з селищ Новосвітлівка та Хрящувате, що рятувалися з зони бойових дій, було обстріляно збройними формуваннями ЛНР. 18 цивільних загинуло.

Передумови[ред. | ред. код]

В кінці серпня 2014 року під Луганськом точилися запеклі бої. Українська армія практично оточила Луганськ, позбавивши можливості постачання проросійських бойовиків підкріпленнями з Росії. В результаті російське командування залучило регулярні з'єднання російської армії, що в боях під Новосвітлівкою та Хрящуватим почали операцію з повторного пробиття дороги до Луганська. Російські війська завдавали важких артилерійських ударів по селищам, і українські сили допомагали біженцям евакуюватися з зони бойових дій.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

За даними Анатолія Прошина, керівника прес-центру оперативного командування «Північ», колону біженців сформували за наказом армійського командування з метою не допустити жертви серед мирного населення, бо в цих місцях ішли активні бої.[1][2] Біженців вивозили українськими військовими вантажівками, колона була відмічена білими прапорами та іншими позначками, що вказували на перевезення мирного населення.[3]

18 серпня о 9:40 ранку бойовики завдали артилерійського удару по колоні, що рухалася трасою.[1] Результатом удару стали великі жертви цивільних, люди згоріли прямо в автомобілях.

Одразу після удару інформаційний центр ДНР проросійських бойовиків повідомив про успішний артилерійський удар по позиціям українських військ у Хрящуватому, сповістивши про 30 чоловік загиблих.[2]

Розслідування[ред. | ред. код]

Матеріали, відзняті на місці події, дозволили встановити деякі подробиці. Було знищено вантажівку ЗІЛ-131.[4]

Місцевий житель повідомив:[вин 1]

Це сталося 18 числа. Вивозили людей українською армією і в машину потрапив снаряд. Звичайний мирний житель, хлопець 19-ти років, вивозив свою сім'ю і вся його сім'я загинула. [...] Не тільки вся його сім'я — там багато людей, одразу 18 чоловік загинуло.

Оригінальний текст (рос.)
Это произошло 18 числа. Вывозили людей украинской армией и в машину попал снаряд. Обычный мирный житель, парень 19-ти лет, вывозил свою семью и вся его семья погибла. [...] Не только вся его семья — там много людей, сразу 18 человек погибло.

В листопаді 2014 року інцидент розслідували представники російського «Меморіалу», які підтвердили, що колону обстріляли сепаратисти або російські військові[5].

Втрати[ред. | ред. код]

19 серпня 2014 року РНБО сповістили, що загинуло щонайменше 17 осіб, 6 чоловік дістали поранення.[6]

Реакція[ред. | ред. код]

  • Україна У той же день речник РНБО Андрій Лисенко повідомив, що колону біженців на трасі між селищами Хрящувате та Новосвітлівка зранку 18 серпня обстріляли сепаратисти.[2]
  • Донецька народна республіка Представник ДНР Андрій Пургін заявив, що у них «немає можливості направляти "Гради" на цю територію», а також що це саме українські сили обстрілюють дорогу авіацією.[2]

Матеріали[ред. | ред. код]

  • Злочини російських військ в с. Хрящувате і Новосвітлівка[4] // 67viktor, 4 березня 2016

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела
  1. а б БОЙОВИКИ РОЗСТРІЛЯЛИ "ГРАДАМИ" КОЛОНУ БІЖЕНЦІВ. Українська правда. Архів оригіналу за 18 квітня 2017. Процитовано 20 квітня 2017.
  2. а б в г Під Хрящуватим розстріляли колону біженців. BBC Україна. Архів оригіналу за 28 листопада 2015. Процитовано 20 квітня 2017.
  3. Розбита бойовиками з "Градів" колона біженців мала білі прапори. Українська правда. Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 20 квітня 2017.
  4. а б 67viktor (4 березня 2016). Преступление российских войск в с. Хрящеватое и Новосветловка. 67viktor. Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 20 квітня 2017.
  5. Между перемирием и войной [Архівовано 19 березня 2022 у Wayback Machine.] — С. 33
  6. РНБО: кількість загиблих під Хрящуватим зросла до 17. ВВС. 19 серпня 2014. Процитовано 19 лютого 2015.