Розумне скло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розумне скло або перемикне скло (також розумні вікна або перемикні вікна в цьому вживанні) — скло або скління, властивості світлопропускання яких змінюються за подачі напруги, світла або тепла. Загалом скло змінюється від прозорого до напівпрозорого і навпаки, змінюючись залежно від пропускання світла до блокування деяких (або всіх) довжин хвиль світла і навпаки.

Технології розумного скла включають електрохромні, фотохромні, термохромні, зважені частинки, мікрошторки та полімерно-розсійні рідкокристалічні пристрої.[1]

При установленні в конструкціях будівель розумне скло створює клімато-пристосувальну оболонку будівлі.

Розумне скло з електричним перемиканням[ред. | ред. код]

Пристрої зі зваженими частинками[ред. | ред. код]

У пристроях для зважених часток (ПЗЧ) тонкоплівковий ламінат зі стержнеподібних нанорозмірних частинок зважується в рідини та поміщається між двома шматочками скла або пластику або прикріплюється до одного шару. Коли напруга не подається, зважені частинки випадковим чином організовані, таким чином, блокуючи та поглинаючи світло. При подачі напруги зважені частинки вирівнюються і пропускають світло. Зміна напруги плівки змінює орієнтацію зважених часток, регулюючи тим самим відтінок скління і кількість світла, що пропускається. Плівки ПЗЧ можуть налаштовуватися вручну або автоматично для точного контролю кількості світла, що проходить, відблисків і тепла.

Електрохромні пристрої[ред. | ред. код]

Електрохромні пристрої змінюють світлопропускні властивості в залежності від напруги і, таким чином, дозволяють контролювати кількість світла, що проходить і тепла.[2] В електрохромних вікнах електрохромний матеріал змінює свою непрозорість. Для зміни його непрозорості необхідний приплив електрики, але після того, як зміну вироблено, нема потреби в електриці для підтримки певного відтінку, який був досягнутий.[3]

Полімерно-розсійні рідкокристалічні пристрої[ред. | ред. код]

У полімерно-розсійних рідкокристалічних пристроях (PDLC) рідкі кристали розчиняються або розсіюються в рідкий полімер з наступним затвердінням або затужавінням полімеру.

Мікрошторки[ред. | ред. код]

Сканувальний електронний мікроскоп (SEM) зображення мікрошторок

Мікрошторки контролюють кількість світла, що проходить у відповідь на прикладену напругу. Мікрошторки складаються з рулонних тонких металевих жалюзі на склі. Вони дуже маленькі й тому практично невидимі для очей.

Приклади використання[ред. | ред. код]

Поїзд ICE 3 з видом на кабіну водія
Поїзд ICE 3 зі скляною панеллю переведений в режим «матового»

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

 

Додаткові відомості[ред. | ред. код]

  • Granqvist, Claes-Göran (2002). Handbook of Inorganic Electrochromic Materials. Amsterdam: Elsevier. ISBN 9780444541635. OCLC 754957758.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  1. Baetens, R.; Jelle, B.P.; Gustavsen, A. (2010). Properties, requirements and possibilities of smart windows for dynamic daylight and solar energy control in buildings: A state-of-the-art review. Solar Energy Materials and Solar Cells. 94 (2): 87—105. doi:10.1016/j.solmat.2009.08.021. {{cite journal}}: |hdl-access= вимагає |hdl= (довідка)
  2. Xu, Ting; Walter, Erich C.; Agrawal, Amit; Bohn, Christopher; Velmurugan, Jeyavel; Zhu, Wenqi; Lezec, J.; Talin, A.Alec (27 січня 2016). High-contrast and fast electrochromic switching enabled by plasmonics. Nature Communications. 7: 10479. Bibcode:2016NatCo...710479X. doi:10.1038/ncomms10479. PMC 4737852. PMID 26814453.
  3. Mortimer, Roger J. Switching Colors with Electricity. American Scientist. Архів оригіналу за 3 червня 2018. Процитовано 2 серпня 2018.