Роксана (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роксана
англ. Roxanne
Жанр романтична кінокомедія
Режисер Fred Schepisid[1][2][…]
Продюсер Daniel Melnickd
Сценарист Стів Мартін
На основі Сірано де Бержерак
У головних
ролях
Стів Мартін[2][3][…], Деріл Ганна[2][3][…], Рік Россовіч[2][3][5], Шеллі Дювалл[3][4][5], John Kapelosd[4][5], Деймон Веянс[5] і Michael J. Pollardd[5]
Оператор Ian Bakerd
Композитор Брюс Смітон
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 107 хв. і 104 хв.
Мова англійська
Країна  США
IMDb ID 0093886

«Роксана» (англ. Roxanne) — американська романтична комедія 1987 року режисера Фреда Скепісі[en] зі Стівом Мартіном і Деріл Ганною в головних ролях[6]. Сучасний переказ п'єси Едмона Ростана «Сірано де Бержерак» 1897 року, адаптованої Стівом Мартіном. Ростан згадується у перших титрах. Фільм вийшов у прокат 19 червня 1987 року[7].

Синопсис[ред. | ред. код]

Чарлі Бейлз (Сі Ді) — популярний керівник місцевої пожежної служби, але його «особливий» вигляд заважає йому в коханні. Коли Роксана, студентка-астроном, приїжджає в місто, Чарлі та інші чоловіки захоплюються нею. Але Чарлі впевнений, що його ніс став перешкодою для стосунків в її очах. Чарлі намагається допомогти своєму другові Крісу виразити свої почуття до Роксани, але справи пішли не так, як він планував. Під час спроби підкорити Роксану, він сам переживає непрості моменти, втрачаючи віру в себе. Проте, після визнання почуттів перед Роксаною, він знаходить справжнє своє призначення і рятує місто від пожежі. На знак подяки, Роксана висловлює свої почуття до Чарлі, що допомагає йому знову знайти в собі впевненість.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Стів Мартін Чарлі Бейлз Чарлі Бейлз
Деріл Ганна Роксана Ковальські Роксана Ковальські
Рік Россовіч Кріс МакКоннел Кріс МакКоннел
Шеллі Дювалл Діксі Діксі
Джон Капелос Чак Чак
Фред Віллард Дібс мер Дібс
Макс Александер Дін Дін
Майкл Дж. Поллард Енді Енді
Стів Міттлман Ралстон Ралстон
Деймон Веянс Джеррі Джеррі
Метт Латтанці Трент Трент
Шандра Бері Сенді Сенді
Жан Інсере Ніна Ніна
Том Керлі Джим Джим гравець у дартс
Річ Шиднер та Кевін Нілон п'яниці, з якими Сі Ді б'ється в першій сцені
Браян Джордж косметичний хірург
Морін Мерфі продавчиня косметики
Гайді Соренсон Труді Труді коханка мера

Виробництво[ред. | ред. код]

Стів Мартін завжди був шанувальником версії «Сірано де Бержерака», написаної Хосе Феррерою 1950 року: «Я пам'ятаю, як просто подумав, що це найкраще, що я коли-небудь бачив. Я думаю, це тому, що персонаж такий сильний. Він схожий на дуже розумну версію того, що, за збігом обставин, популярне сьогодні в кіно. Він розумніший за всіх, швидший за всіх, дотепніший за всіх і перевершує всіх. Ось такий оригінальний Сірано. І це як би знімає цю порочну грань»[8].

На початку 1980-х років у Мартіна виникла ідея оновити п'єсу, тільки з тією різницею, що в кінці Сірано доб'ється дівчини. Він вирішив написати сценарій сам, створивши 25 чернеток протягом трьох років[8]. Фільм отримав зелене світло в Columbia Pictures від тодішнього керівника виробництва Гая МакЕлвейна. Його замінив Девід Паттнем, якому також сподобався сценарій, і він продовжив підтримку студії та запропонував актрису Деріл Ганну. Це був перший фільм, випущений під егідою Путтнема в Columbia Pictures[9].

«Канада в США»[ред. | ред. код]

«Роксану» знімали влітку 1986 року в містечку Нельсон (Британська Колумбія)[10]. Стів Мартін вирішив використовувати місцеву пожежну частину на Ворд-стріт як основну сцену зйомок. Попри те, що у фільмі згадується назва канадського міста — Нельсон, воно зображується як місто в США. Поштові скриньки, які зображені в кадрі, мають синій колір Поштової служби США, а не «канадський» червоний колір. У сценах в барі неонові вивіски пива «Miller» показують рекламний слоган того часу: «Зроблено по-американськи», який не використовувався в Канаді. Існує також сцена, яка показує, що пожежна машина має вашингтонський номерний знак, що доповнює попередню сцену, в якій персонаж Мартіна посилається на Сієтл.

Нанесення макіяжу для носа Мартіна займало 90 хвилин щодня, зняття гриму — дві хвилини. «Боже, як я ненавидів цю річ», — зізнався актор[8].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

«Роксана» отримала 88 % рейтингу схвалення на Rotten Tomatoes на основі 43 рецензій, консенсус вебсайту зазначає: «Хоча її солодкість межує з соковитістю, „Роксана“ — це відверто романтична комедія, яка залишається однією з найсмішніших [за участю] Стіва Мартіна»[11]. Metacritic поставив фільму 73 бали на основі 19 рецензій, вказуючи на «загалом схвальні рецензії»[12].

Роджер Еберт назвав фільм «ніжною, химерною комедією», поставивши йому три з половиною зірки з чотирьох, зазначивши: «Однак те, що робить „Роксану“ такою чудовою, не ця досить проста комедія, а те, як фільм створює певний невимовний дух»[13]. Фільм посідає 71-ше місце в рейтингу «100 найсмішніших фільмів» від Bravo[14].

Нагороди[ред. | ред. код]

Фільм виграв і був номінований на низку нагород[15], зокрема:

Посилання на п'єсу[ред. | ред. код]

  • Сірано де Бержерак з п'єси писав про подорож до Місяця та Сонця, і Роксана натякає на це в сцені, де Бейлз жартує про НЛО та інопланетян. Крім того, ця сцена віддзеркалює сцену з п'єси, де Сірано вдає, що впав з дерева, щоб відвернути увагу іншого залицяльника Роксани.
  • Імена всіх трьох головних героїв засновані на їхніх двійниках у п'єсі. Сі Ді Бейлз має ті самі ініціали, що й Сірано де Бержерак (C. D. B.), ім'я Роксана (Roxanne) є невеликою зміною французького імені (Roxane), а Кріс є скороченою формою імені Крістіан.
  • Низка посилань на ніс, які озвучує Сі Ді, схожа на те, що Сірано доносить до Вальверта в першій дії п'єси, і навіть перефразовує її частину. Наприклад, Сірано: «Ви, напевне, свій носок зробили сідалом для стомлених пташок» (переклад Максима Рильського). Сі Ді: «Ви повинні любити маленьких пташок, щоб дозволяти їм на ЦЕ сісти» тощо.
  • Позиція Сі Ді у пожежників подібна до керівництва Сірано гасконськими кадетами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0093886/
  2. а б в г http://stopklatka.pl/film/roksana
  3. а б в г д http://www.adorocinema.com/filmes/filme-2961/
  4. а б в г http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=2961.html
  5. а б в г д http://www.imdb.com/title/tt0093886/fullcredits
  6. Роксана (укр.), процитовано 8 травня 2024
  7. «Роксана» (1987, Roxanne). Кіноріум (укр.). Процитовано 8 травня 2024.
  8. а б в Shales, Tom (June 19, 1987). "Steve Martin, Taking It All In: His Setbacks Behind Him, He's Riding High With 'Roxanne' Steve Martin's Success". The Washington Post. p. D1.
  9. Benson, Sheila (June 14, 1987). "THE DEATH OF ELIOT NESS WAS EXAGGERATED". Los Angeles Times.
  10. Cawley, Janet (October 5, 1986). "Film: Hollywood North Producers take advantage of Canada's variety". Chicago Tribune. p. L6.
  11. Roxanne | Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 8 травня 2024.
  12. Roxanne. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 8 травня 2024.
  13. Ebert, Roger. Roxanne movie review & film summary (1987) | Roger Ebert. https://www.rogerebert.com/ (англ.). Процитовано 8 травня 2024.
  14. BRAVO 100 Funniest Movies | The Film Spectrum (амер.). Процитовано 8 травня 2024.
  15. Roxanne (1987) - Awards - IMDb (амер.), процитовано 8 травня 2024