Рон Паджетт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рон Паджетт
Ron Padgett
Pascal Perich portrait photo of Ron Padgett
Ім'я при народженні англ. Ronald Wayne Padgett
Народився 17 червня 1942(1942-06-17) (81 рік)
Талса, Оклахома
Громадянство США США
Діяльність література
Сфера роботи поезія[1], есей[1], проза[1] і переклад[1]
Alma mater Колумбійський університет і Central High Schoold
Заклад Міський університет Нью-Йорка
Мова творів англійська
Напрямок нью-йоркська школа
Нагороди
Сайт: ronpadgett.com

Рон Паджетт (Ron Padgett, 17 червня 1926, Талса, штат Оклахома) — американський поет, есеїст, белетрист і перекладач. Представник Нью-Йоркської поетичної школи. Перша збірка віршів вийшла у 1967. Пам'ятна Відзнака Шеллі Поетичної Спільноти Америки 2009. Медаль Роберта Фроста 2018[2].

В 17 років Паджетт став співзасновником літературного журналу «The White Dove Review». Співпрацюючи з іншими студентами Паджетт зухвало домагався для Білого Голуба робіт письменників Блек-Маунтейну[en] і Біт-Руху, таких як Аллен Гінсберг, Джек Керуак, ЛеРой Джонс, Е.Е. Камінгс і Малькольм Каулі[en]. До подиву Паджетта більшість письменників подали роботи до журналу. Зокрема, "Білий голуб" опублікував "The Thrashing Doves" Джека Керуака, "My Sad Self (для Френка О'Ґара)" Аллена Гінсберга, "Crap and Cauliflower" Карла Ларсена, і "Redhead" Пола Блекберна[en], й багато інших. Після п'яти видань, Паджетт пішов у відставку й залишив Талсу, поїхавши до Нью-Йорку, де влився у Нью-Йоркську школу.[3]

1964 Паджетт отримав ступінь Бакалавра Мистецтв Колумбійського Університету та вивчав творче письмо у Вагнерському коледжі із Кай Бойл[en], Говардом Немеровим[en] і Кеннетом Кохом[en]. Отримав Стипендію Фулбрайта та вивчав французьку літературу 20-го століття в Парижі у 1965 й 1966. У 1996 році отримав грантову нагороду від Фонду Сучасного Мистецтва для митців.

У 1968-69 був викладачем поетичної майстерні в церкві Святого Марка в Баурі, Нью-Йорк. Нью-Йоркський поет в програмах різних шкіл у 1969-76. Видавничий редактор Teachers & Writers Collaborative[en] з 1982 по 1999. Його роботи з освіти та письма включали «Довідник поетичних форм для вчителів і письменників» (редактор), «Керівництво для викладачів і письменників» по Волту Вітмену (редактор), «Навчання Уяві» (ко-редактор), й багато інших. Редактор журналу «Вчителі та письменники» з 1980 по 2000.

Співзасновник і видавець Full Court Press, для якого редагував з 1973 по 1988. Читав лекції в навчальних закладах, включаючи Атлантичний Центр Мистецтв[en] і Колумбійський Університет. Був господарем серії поетичних радіо-передач і дизайнером комп'ютерних письменницьких ігор.

Вірші Паджетта, включаючи два, написані саме для фільму, звучать у фільмі Джима Джармуша 2016 року Патерсон.

Відвідував Київ, про що є свідчення в його вірші The Absolutely Huge and Incredible Injustice in the World (в українському перекладі: Абсолютно Неосяжна й Неймовірна Несправедливість у Світі[4])

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Czech National Authority Database
  2. Frost Medalists - Poetry Society of America. www.poetrysociety.org. Процитовано 5 липня 2019.
  3. The White Dove Review | This Land Press - Made by You and Me. thislandpress.com. Процитовано 5 липня 2019.
  4. Рон Паджетт. www.hvrenja.ninja. Процитовано 5 липня 2019.