Російсько-сербські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російсько-сербські відносини

Сербія
Сербія
Росія
Росія

Російсько-сербські відносини — відносини між Російською Федерацією та Республікою Сербія.

Історія[ред. | ред. код]

Вже у XVIII столітті були невдалі спроби створення в Російській імперії автономій австрійських сербів (Нова Сербія в Центральній Україні та Слов'яносербія в Східній Україні).

Російська імперія сприяла відновленню у ХІХ столітті сербської державності під час воєн із Туреччиною. Однак надалі відносини двох країн складалися неоднозначно. Влада Російської імперії не схвалювала дії Белграда в Балканських війнах, проте надала Сербії істотну допомогу. Наприклад, Російський червоний хрест на обидві Балканські війни витратив понад 1 млн рублів, зокрема 33,60 % дісталося Сербії, тоді як Туреччині — лише 1,58 % від цього обсягу допомоги[1].

У Першу світову війну Російська імперія виступила за боці Сербіі в її конфлікті з Австро-Угорщиною.

Відносини між СРСР та Белградом складалися не дуже добре. Королівство Югославія визнало СРСР лише 1940 року (останньої з балканських країн), а доти служило притулком для білоемігрантів.

Відносини з титовською Югославією розвивалися нерівно: до 1948 року вони були дуже близькими, потім різко погіршилися і незабаром їх було розірвано. Після смерті Сталіна двосторонні відносини покращилися (СФРЮ навіть брала участь у роботі структур РЕВ, хоча не стала повноправним членом цієї організації), але Белград тримався окремо в соціалістичному світі, не підтримуючи радянську політику втручання у справи соціалістичних країн та зберігаючи добрі відносини зі США. При цьому Югославія мала велику вигоду з торгівлі з СРСР, а також змогла отримати радянські дешеві кредити (надалі їх значною мірою було списано).

Розпад СРСР сприймався в Югославіі скептично. Розпад Югославії викликав хвилю співчуття в Росії до сербів: до Сербії потяглися російські добровольці, а влада РФ підтримала Белград під час Косовського конфлікту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Соколова В. А. Российское общество Красного креста. Диссертация на соискание ученой степени кандидата исторических наук. — СПб., 2014. — С. 253. Режим доступа: http://spbu.ru/disser2/144/disser/sokolova_dissertat.pdf [Архівовано 2015-12-27 у Wayback Machine.]