Рудакова Ніна Яківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудакова Ніна Яківна
Народилася 21 жовтня 1916(1916-10-21)
місто Армавір
Померла 7 січня 2011(2011-01-07) (94 роки)
Громадянство Російська імперіяСРСР СРСРУкраїна Україна
Національність росіянка
Діяльність державна діячка
Партія КПРС
Нагороди Орден Трудового Червоного ПрапораОрден Трудового Червоного ПрапораПочесна Грамота Президії Верховної Ради УРСР

Ніна Яківна Рудакова (21 жовтня 1916(19161021), місто Армавір, тепер Краснодарського краю, Російська Федерація — 7 січня 2011) — фахівець у галузі нафтопереробки і нафтохімії, директор кількох нафтопереробних заводів. Кандидат технічних наук (1958). Доктор технічних наук (1975).

Біографія[ред. | ред. код]

У 1942 році закінчила факультет технології нафти Грозненського нафтового інституту. Працювала інженером-технологом, потім була начальником лабораторії на озокеритній копальні в селищі Шор-Су Узбецької РСР, головним інженером, директором заводу «Ферганозокерит» Узбецької РСР, директором озокеритної копальні в Сель-Рохо Таджицької РСР.

Член ВКП(б) з 1946 року.

У 1949 році переїхала на Львівщину. У 1949—1953 роках — директор Львівського нафтопереробного заводу.

У 1953—1954 роках — головний інженер тресту «Укрнафтозаводи» в місті Дрогобичі.

У 1956—1959 роках — директор Першого Дрогобицького нафтопереробного заводу.

З 1959 року працювала в інституті «ВНДІПКнафтохім» (тепер — УкрНДІНП «МАСМА»). Була директором Львівської філії інституту, завідувала лабораторією дослідження якості нафтопродуктів, у 1963—1977 роках завідувала відділом олив і мастил спеціального призначення. За період роботи в цій установі Ніна Рудакова організувала лабораторію, яка виконала низку актуальних тем, зокрема у сфері виробництва парафінів для харчової промисловості.

У 1958 році захистила кандидатську дисертацію, а у 1975 році — докторську на тему «Карбамідне комплексоутворення вуглеводнів сирої нафти і проблеми його промислового використання».

Створила науковий напрям з удосконалення технології виготовлення та застосування спеціальних олив, парафінів, розчинників і мастильно-холодильних рідин на основі нафтової сировини. Виконана нею робота щодо карбамідного комплексоутворення сирої нафти стала вагомим внеском у науку про нафту. На основі отриманих експериментальних результатів запропоновано принципово змінену схему переробки та транспортування високопарафінистої нафти.

Під керівництвом Рудакової виконано ґрунтовні дослідження для створення мастильно-холодильних рідин, гартувальних олив, які набули широкого застосування в автомобільній, машинобудівній, підшипниковій та інших галузях промисловості. Вона була науковим керівником п'яти аспірантів. У її науковому доробку — понад 150 наукових праць, виданих у співавторстві, зокрема дві монографій та 41 винахід.

Протягом багатьох років була депутатом Дрогобицької та Львівської міських рад, членом президії Львівського обласного науково-технічного товариства нафтової і газової промисловості, головою секції із переробки нафти та газу, членом спеціалізованих рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]