Румен Баросов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Румен Баросов
болг. Румен Баросов
Народився 7 жовтня 1964(1964-10-07) (59 років)
Ловеч
Громадянство Болгарія Болгарія
Діяльність письменник
поет.
Alma mater Софійський університет Святого Климента Охридського

Румен Георгієв Хрістов, більш відомий як Румен Баросов (болг. Румен Баросов, справжнє ім'я болг. Румен Георгиев Христов; *7 жовтня 1964(19641007), Ловеч) — болгарський письменник та поет.

Біографія[ред. | ред. код]

Родовід[ред. | ред. код]

Рід Румена по материній лінії (Баросови) походить з села Дибован (стара назва Черчелан), община Гулянці, Плевенська область. В сімейній легенді є згадка про рееміграцію родоначальника Паско Баросова з Австро-Угорщини (Трансільванія-Банат-Семинрад) в 30-х роках ХІХ століття. По батьковій лінії його рід, з однієї сторонипоходить від Станчо Генчева (його внук Хрісто Генчев Станчев (1850–1926) засновник роду Хрістовці), народився близько 1790 року в селі Гарвани, Габровсько, переселився в село Мечка, Плевенськ близько 1820 року, а з іншої сторони походить від Славчо Винева, що народився близько 1810 року в селі Брестово, Ловешко (від роду Добреві), що також переселився в село Мечка, Плевенськ в 1879 році, де отримав прізвисько «Гагауз», хоча жодного підтвердження гагаузького походження немає.

Освіта[ред. | ред. код]

В 1994 році закінчив Софійський університет святого Климента Охридського за спеціальністю болгарська філологія.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Один з дванадцяти засновників (разом з Андрієм Кулєвим, Александром Джогановим, Венцеславом Арнаудовим, Димитріосом Марусопулосом, Іваном Крістевим, Катею Лещанською, Паносом Статоянісом, Цвєтанкою Єлєнковою, Ясеном Атанасовим) літературного журналу «Ах, Марія» (1990), його головний редактор з 1992 року. В 1995 році заснував Фондацію болгарської літератури, з якою створив багато літературних та інших проектів.

Протягом багатьох років Румен Баросов видава дебютні книги молодих болгарських письменників у видавництві «Акваріум Середземномор'я». В 2001–2002 роках за фінансової підтримки програми «Культура» ЄС видавав болгарською мовою грецьку літературу.

В 2003 році організував проект «Болгарське село мріє» в селі Вербово, Смолянської області, з метою відродити покинуті, депопулятизовані села Болгарії через культурні та художні заходи. З того часу мріє стати мером Вербова.

В 2005 році став членом Спілки болгарських письменників. З 2006 року є членом її Виконавчого комітету.

Творчість[ред. | ред. код]

Перший раз опублікував твір під іменем Румен Баросов в 1992 році в журналі «Віт», Плевен. В 1999 році у видавництві «Петриков» опублікував свою першу книгу «Гала». В 2006 році написав сценарій до анімаційного фільму «Лінія».

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • 2009 «Лінія», короткометражний анімаційний фільм, режисер Андрей Кулєв, Атракт филм
  • 2010 «Вініл», короткометражний фільм, режисер Владо Борисов, ЮЗУ
  • 2012 «Образи і дні», короткометражний фільм, режисер Іріс Константинова, Атракт филм

Посилання[ред. | ред. код]