Руснаки (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руснаки
Основна інформація
Жанр фольк, традиційна українська музика, календарні, родинно-побутові, ліричні, обрядові
Роки 1988 — дотепер
Країна Україна Україна
Місто Мукачево
Мова українська,русинська, словацька, угорська, німецька
Склад Мальчицький Нестор
Пагарецькі Едуард
Піров Михайло
Купар Михайло
Андялошій Олександр
Тулюк Олексій
Колишні
учасники
Куцкір Петро

Русна́ки — український народний музичний колектив з Мукачево, Закарпаття. Ансамбль «Руснаки» зберігає та примножує яскравість, самобутність закарпатської народної пісні та музики.

Опис[ред. | ред. код]

Свій початок фольклорний народний ансамбль «Руснаки» Міського будинку культури веде з 1988 року.

В новому тисячолітті колектив набув славу самобутнього і неповторного, став своєрідною пісенно-музичною візитівкою Мукачева. «Руснаки» змушують нас пам'ятати і не забувати материнську пісню, народну мелодію.

Колектив гідно представляє багатогранну культуру Закарпаття, має тисячі щирих шанувальників у багатьох куточках не тільки України, але й близького зарубіжжя.

Репертуар ансамблю різноманітний за жанровими ознаками: це і календарні, родинно-побутові, ліричні, обрядові. Крім основного фольклорного напрямку, гурт виконує також й хіти української естради, світові хіти.

Маршрути гастрольних концертів теж відповідають репертуару. Це — фестивалі в Угорщині, Румунії, Словаччині, Польщі, Італії, Швейцарії.

Ансамбль «Руснаки» брав участь у програмі «Фольк-музік 2010», яка виходила на каналі «УТ-1». Спільно з гуртом «Rock-H» виконали пісні в естрадному та народному стилях. Колектив визнано переможцем за рейтингом глядацьких симпатій.

Ансамбль регулярно бере участь у міжнародному фестивалі «Лемківська ватра».

Склад ансамблю[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2010 — переможець за рейтингом глядацьких симпатій у програмі "Фольк-музік 2010"на каналі «УТ-1».
  • 2014 — колектив «Руснаки» нагороджено Всеукраїнською премією імені Івана Огієнка — за високі досягнення, пропаганду народної творчості, розвиток духовної культури та активну участь у творчому житті, високу професійну майстерність та творчі здобутки в розвитку фольклорного мистецтва краю.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Названо цьогорічних лауреатів премії імені Івана Огієнка. Мистецький портал «Жінка-УКРАЇНКА. 28 квітня 2014. Архів оригіналу за 23 листопада 2015. Процитовано 22 вересня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Мультимедіа

Галерея зображень: