Русь-Україна і Московщина-Россія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Русь-Україна і Московщина-Россія»
Автор Льонгин Цегельський
Країна Османська імперія
Мова українська
Жанр історично-політична розвідка
Місце Царгород (вказано на книзі)
Видавництво друкарня Союзу визволення України
Видано 1901, 1916
Сторінок 130

Русь-Україна і Московщина (у пізніших перевиданнях зустрічається назва Русь-Україна а Московщина-Россія[1][2]) — історично-політична книга Лонгина Цегельського, українського громадсько-політичного діяча.

Історія видань[ред. | ред. код]

Вперше видана 1901 року брошурою на кошти видавництва Товариства «Просвіта» м. Львів.[3]

Книжка поширювалася по селах Галичини та на теренах центральних областей України.

Прем'єр-міністр уряду Директорії Володимир Чехівський казав, що робота Цегельського «Русь-Україна» зробила його «свідомим українцем», після її прочитання він «наче наново народився». За спогодами сучасника, мета праці Л. Цегельського полягала в тому, щоб «спопуляризувати серед нашого народу назви „українець“ та „Україна“ й побороти москвофільство, виказуючи історичні, етнічні, ідеологічні та культурні різниці між двома народами».

Друге видання було суттєво доповнене та перероблене на замовлення «Союзу визволення України» у 1916 році у Царгороді. Книга вийшла друком під дещо зміненою назвою: «Русь-Україна а Московщина-Росія. Історично-політична розвідка Льонґіна Цегельського»[4]. У передмові до цього видання Л. Цегельський зазначав, що нові суспільні умови ставлять і завдання нові. При виданні першої книжки обґрунтування державності, наголошує автор, було новиною. «Сьогодні ж ідея української державності як противаги державності московській (а також польській) не тільки є духовною власністю всіх свідомих українців, але й широкої європейської опінії — як наших приятелів і другів, так і наших недругів і ворогів».

У цій праці ідея української державності набирає конкретного, усестороннього обґрунтування. Автор акцентує увагу на тому, що Росія воює за Галичину, щоб придушити «мазепинство», а з другого боку, у Німеччині, Туреччині, Болгарії, деяких інших «краях чимраз сильніше поширюється проголошений свідомими українцями клич сотворення чи пак відбудування української держави».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Русь-Україна а Московщина-Россія [Архівовано 19 квітня 2017 у Wayback Machine.]. Оцифрована версія у базі Національної історичної бібліотеки України
  2. Русь-Україна а Московщина-Росія. Оцифрована версія на сайті Internet Archive.
  3. Borščak, Élie (1948). Русь, Мала Росія, Україна. Revue des études slaves. Т. 24, № 1. с. 171—176. doi:10.3406/slave.1948.1475. ISSN 0080-2557. Процитовано 15 червня 2022.
  4. Наклад 15 000 примірників

Джерела[ред. | ред. код]