Рух за вільне Папуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рух за вільне Папуа, також рух «Вільне Папуа» (індонез. Organisasi Papua Merdeka, скорочено OPM) — воєнізована організація, створена в 1965 році з метою заохочення та здійснення насильницького повалення чинних урядів в індонезійських провінціях Папуа і Західне Папуа, раніше складали одну провінцію Іріан-Джая, з метою відокремлення від Індонезії та відмови від економічного розвитку і сучасного способу життя, а також усунення неаборигенного населення з острова. Даний рух отримував фінансування з Лівії в період правління Муаммара Каддафі, його бійці проходили навчання в партизанській маоїстській Новій народній армії, організації, занесеної до списку в іноземних терористичних організацій Департаментом національної безпеки США.

Рух перебуває під забороною в Індонезії та з огляду на агітацію за незалежність провінції, звинувачений в державній зраді. З моменту свого створення OPM намагається вести дипломатичний діалог з іншими державами, проводить церемонії підняття прапора Ранкової зірки та влаштовує бойові вилазки проти урядових військ в рамках папуаського конфлікту. Прихильники руху регулярно демонструють прапор Ранкової зірки та інші символи «папуаської єдності», такі як національний гімн «Hai Tanahku Papua» і національний герб, який існував в період з 1961 року до початку управління території індонезійською адміністрацією в травні 1963 року відповідно до Нью-Йоркської угоди.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bell, Ian; Herb Feith; and Ron Hatley (1986). The West Papuan challenge to Indonesian authority in Irian Jaya: old problems, new possibilities. Asian Survey 26(5):539-556.
  • Bertrand, Jaques (1997). «Business as Usual» in Suharto's Indonesia. Asian Survey 37(6):441-452.
  • Evans, Julian (1996). Last stand of the stone age. The Guardian Weekend. August 24:p. T20.
  • Monbiot, George. Poisoned Arrows: An Investigative Journey to the Forbidden Territories of West Papua
  • van der Kroef, Justus M (1968). West New Guinea: the uncertain future. Asian Survey 8(8):691-707.

Посилання[ред. | ред. код]

http://www.eco-action.org/opm/ [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.] http://www.start.umd.edu/tops/ [Архівовано 5 жовтня 2018 у Wayback Machine.]