Ріветхед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ріветхеди
Спрямованість: музична
Поширення: Сполучені Штати Америки, Європа
Елементи:
індастріал
індастраіл-туризм
Похідні:
кібер-готи

Риветхед або ріветхед (рівет) (англ. Rivethead; дослівно — «голівка заклепки») — молодіжна субкультура, що сформувалася у США наприкінці 1980-х — початку 1990-х років серед шанувальників музики у стилі індастріал.[1] На відміну від оригінальної індустріальної культури, виконавців і різнорідну аудиторію якої інколи називали «промисловцями», риветхед — це цілісна молодіжна субкультура, тісно пов'язана з відповідним стилем моди, що виник наприкінці 1980-х років на основі електро-індастріалу, EBM та індастріал рок-музики. Пов'язаний стиль одягу спирається на військову моду та естетику панк-моди з нотками фетишного одягу[2], головним чином, натхненного музичними виконавцями.

Походження терміна[ред. | ред. код]

Спочатку термін «ріветхед» англ. rivethead використовувався з 1940-х років як прізвисько для північноамериканських конвеєрних виробництв автомобілів[3] та їх робітників[4] і потрапив у мейнстрім завдяки публікації Бена Гемпера Rivethead: Tales From the Assembly Line,[5], яка зовсім не стосується ціжї субкультури.

Засновник лейблу Re-Constriction Records у Сан-Дієго Гленн Чейз відповідає смисловому значенню цього терміну з 1990-х роках.[6] У 1993 році він випустив компіляцію Rivet Head Culture, яка містить поєднання електро-індастріалу та індустріального року з американської андеграундної музичної сцени. У тому ж році індастріал-рок-гурт «Chemlab», учасники якої були близькими друзями Чейза, випустила свій дебютний альбом Burn Out at the Hydrogen Bar[7], який включає трек під назвою «Rivet Head». Співак «Chemlab» Джаред Луш сказав, що не пам'ятає, звідки взявся цей термін, хоча він заявив, що ця назва пісні була в його пам'яті роками.[8]

Музика[ред. | ред. код]

Rivethead віддалено пов'язана з індустріальною музичною культурою. Індастріал музика — це жанр експериментальної та авангардної музики, що переплітається з графічним візуалізацією (переважно з графічним контентом).[9] Відсутність традиційних пісень, що мають відповідний ритм та мелодію, є основною характеристикою жанру, тоді як музика, якій віддають перевагу rivethead сцени, включає кілька танцювальних і пісенних стилів, які іноді вважаються «постіндустріальними».[9] Подібно до пост-панку, термін пост-індастріал описує музичний жанр, який розвинувся окремо від своїх коренів і перетворився на кілька напрямків звучання, а саме електро-індастріал, електронну боді-музику та індастріал-рок, який часто називають індустріальною танцювальною музикою. Ці стилі відрізняються від традиційної промислової музики щодо естетики, звуку та відповідної техніки[10][9].

Естетика[ред. | ред. код]

Стиль суконь із заклепками був натхненний військовою естетикою, доповненою модою, «що імітує пісок і бруд промислових секторів у великих мегаполісах».[11] Крім того, він запозичує елементи панк-моди, такі як зачіска віялом та фарбований ірокез [2], і фетишний одяг із використанням чорної шкіри та ПВХ-топів, штанів та шортів, частково доповнених сучасними примітивними модифікаціями тіла, такими як татуювання та пірсинг.

Інколи заклепки підкреслюють постапокаліптичний, антиутопічний вплив, часто натхненний фільмами, наприклад, «Шалений Макс» (1979), «Втеча з Нью-Йорка» (1981), «Гунхед» (1989), «Машина смерті» (1994) та «Дивні дні» (1995). Кілька фільмів, як-от «Залізо» (1990), «Дивні дні» та «Джонні-Мнемонік» (1995), містять музичні композиції Ministry, KMFDM, Diatribe, Stabbing Westward та інших гуртів, пов'язаних із субкультурою ріветхед.[12][13][14] Інші впливи навіяні науково-фантастичними архетипами, зокрема, Lupus Yonderboy та Дівчина-розоргерл — персонажів із трилогії Sprawl Вільяма Ґібсона.

Саша Конєцко, одна з найвпливовіших осіб на музичній сцені ріветхеду з 1990-х років, як у музичному, так і у візуальному плані

Нижче наведено деякі основні характеристики стилю ріветхед. На відміну від екстравагантності молодіжних культур, таких як нові романтики, готи, кібер-готи та стимпанки, ідея полягає в тому, що одягнутися з якомога меншою кількістю модних компонентів. Ріветхеди, зазвичай, не мають прикрас і втілюють пряме відображення соціального середовища («вуличний одяг для виживання»[15]).

Чоловіки[ред. | ред. код]

  • Топи: чорні, сірі або оливкові безрукавки[16], однотонні футболки, сорочки з бандажами, сорочки без рукавів (іноді з розірваними рукавами), сорочки з викривленими візерунками та сорочки з краватками; чорні шкіряні куртки (часто розмальовані логотипами улюбленого гурту) та льотні куртки MA-1.[17]
  • Штани: штани карго чи з форми десантника BDU, рвані джинси, вінтажні шорти, часто, але не завжди, чорний або лісовий камуфляж; зазвичай, заправлені в чоботи, закатані на нижніх манжетах або носяться як відрізані шорти. Іноді носять чорні шкіряні штани та бондажні штани.[18]
  • Взуття: військові черевики[16][18], черевики з металевим носком або низькі черевики брендів Dr. Martens, Gripfasts, Grinders та Underground.
  • Волосся: частково поголене (андеркат), плоска верхівка, ірокез або повністю поголене. Іноді довге волосся в поєднанні з андеркатом або дредлоками.
  • Аксесуари: Teashades та сонцезахисні окуляри Ray-Ban Aviator. Уніформа або військові пояси; браслети та жетони для собак; шкіряні рукавички без пальців; іноді ювелірні вироби, які включають промислові елементи, такі як цвяхи, шурупи та зубці. Підтяжки, які, зазвичай, носяться на брюках або шортах.
  • Модифікація тіла: головним чином, пірсинг і татуювання.

Жінки[ред. | ред. код]

Ріветхетки можуть одягатися разом з образом фатальна жінка: сексуальність як домінанта. Поширеним є фетишний одяг, такий як чорні корсажі з ПВХ та шкіри, міні-спідниці, чоботи на шпильці до щиколотки або до коліна;[4] менше макіяжу, ніж у готів[2] та модних дівчат Нової хвилі 1980-х років, які також вплинули на стиль ріветхедів кінця 1980-х — початку 1990-х років (наприклад, колготки в сіточку, туфлі на шпильці, низькі чоботи Dr. Martens). Часто фарбоване волосся (чорне, іноді руде або світле), яке є довгим, коротким, із загостреними колами, частково поголеним (наприклад, Марія Азеведо з тріо «Battery»[19] та Yone Dudas з Decoded Feedback[20]) або з дредами (наприклад, Анна Крістін з Luxt[21]). З іншого боку, модний образ жінки-ріветхедки може бути і часто є ідентичним суворому стилю чоловіка ріветхеда (естетика дівчини-танкіста; військовий одяг[4], такий як майки, штани десантника та бойові черевики[2]). Співзасновниця каліфорнійського музичного лейблу COP International Кім Ікс порівняла жіноче ставлення до групи Riot grrrl.[22]

Жінки, прихильниці «індастріал», носили менше макіяжу, особливо менш ретельного макіяжу очей. Вони також прийняли набагато більш традиційний панк-образ з коротшими спідницями зі шкіри або вінілу та військовими черевиками. Через відповідну фізичну підготовку, необхідну для «індустріальних» танців, у цій субкультурі рідко можна було побачити жінок на шпильках, оскільки це сковувало їх рух на танцполі. Чоловічий «промисловий стиль» також був набагато ближчим до панку: чоловіки носили шорти, великі чоботи та мали частково поголені зачіски...
— автор Крістен Шілт, соціолог із Чиказького університетуджерело [2]

Порівняння з готичною субкультурою[ред. | ред. код]

Риветхед-течія 1980-х та 1990-х років відрізнялася від готичної субкультури в ідеологічному та музичному плані, а також у своїй візуальній естетиці.[23] Плутанина щодо дотичності цих двох молодіжних культур посилилася через «мультисубкультурну» перехресну гібридизацію кінця 1990-х років, яка спонукала людей помилково вважати, що субкультура ріветхедів стала відгалуженням готичної субкультури. Канадська письменниця Ненсі Кілпатрік назвала це молодіжно-культурне угрупування «індустріальним готом»[24], як і Джулія Борден.[25] (Примітка: у період розквіту культури «ріветхед» термін «індастріал-гот» як опис молодіжної культури ще не існував).[26][17][27]

««Індустріальний вигляд» почав з'являтися наприкінці 1980-х років. […] Типовий «індустріальний» хлопець приблизно 1989 року був панком, який любив технології.»
— Джулія Борден[25]
«На відміну від старого готичного образу, який був андрогенним, чоловічий «промисловий образ» був жорстким і військовим, в контексті науково-фантастичного напрямку. Чоловіки носили […] футболки з бандажами, чорні штани або військові штани карго чорного кольору, військові аксесуари, такі як жерлики, важкі черевики […] «Індустріальні» жінки, яких було менше, як правило, носили поясні підтягуючі корсети, невеликі безрукавки або «футболки без рукавів», штани та іноді підтяжки, що звисають зі штанів. Вони також […] іноді голили свої голови.»
— Валері Стіл, історик моди та директор музею Fashion Institute of Technology в Нью-Йорку.[25]
«Стилістично і чоловіки, і жінки в готичній субкультурі […] значною мірою покладаються на жіночі ознаки, такі як макіяж, спідниці та корсети, тоді як «індустріальна сцена» сприймає набагато більш чоловічий стиль, який включає більш традиційні панк-елементи, такі як бойові черевики та шкіряні штани. […] На відміну від своїх готичних колег, чоловіки-«індустріали» не носили макіяжу.»

Готи — це похмурий романтичний відросток панк- і пост-панк-рухів, які виникли на початку 1980-х років[28][29][30], тоді як ріветхеди розвинулися на сцені індустріальної танцювальної музики, що виникла в другій половині 1980-х року, одночасно з медіа-успіхом постіндустріальних виконавців, таких як Skinny Puppy, Front 242, Front Line Assembly, Ministry, KMFDM[25] та Numb. Течія риветхедів — це молодіжна субкультура, де домінують чоловіки[31] [32] і демонструється провокаційний, повстанський, а також соціально-критичний підхід. Готична субкультура є «однаково відкритою, як для жінок, так і для чоловіків а також трансгендерів [sic]»[33], які часто позбавлені будь-якого інтересу до етичної активності чи політичної участі.[34]

«Готика виражає емоційну, прекрасну, надприродну, жіночу, поетичну, театральну сторону. Індастріал втілює чоловічий, злий, агресивний, галасливий, науковий, технологічний, політичний бік. Індустріальна музика часто використовує електроніку, синтезатори, семпли з фільмів чи політичних промов та спотворений вокал. Він, як правило, орієнтований на чоловіків у тих, хто створює музику, і тих, хто нею насолоджується»[35].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Goodlad, Lauren M. E.; Bibby, Michael (2007). Goth. Undead subculture. Duke University Press. с. 47. ISBN 978-0822339212.
  2. а б в г д Goodlad та Bibby, 2007, с. 69.
  3. Rivethead @ Everything2.com. [Welcome to Everything @ Everything2.com]. Процитовано 23 серпня 2007.
  4. а б в Stevens, Kate (November 2010). Freak Nation: A Field Guide to 101 of the most odd, extreme, and outrageous American subcultures. Adams Media. с. 108. ISBN 978-1440506468.
  5. Ben Hamper. [Welcome to MichaelMoore.com]. Архів оригіналу за 21 вересня 2007. Процитовано 23 серпня 2007.
  6. Re-Constriction. [Cargoland!]. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 вересня 2007.
  7. Chemlab: Burn Out at the Hydrogen Bar. Discogs.com.
  8. pHil (24 лютого 2006). Chemlab - Teaching you how to bleed. ReGen Magazine :: Industrial, synthpop, electronic, alternative music. Процитовано 22 жовтня 2007.
  9. а б в Partridge, Christopher; Moberg, Marcus (2017). Industrial, Post-industrial and Neofolk music. The Bloomsbury Handbook of Popular Music. Bloomsbury Academic. с. 206. ISBN 978-1-474-23733-8.

    «З початку 1980-х років і далі індустріальна музика, представлена Throbbing Gristle, впливала на інші музичні стилі та зливалася з ними, що призвело до того, що можна назвати „постіндустріальними стилями“.»
  10. Reed, Alexander (2013). Assimilate: A Critical History of Industrial Music. Oxford University Press. с. 161. ISBN 978-0-199-83260-6.
  11. The Fashion and Culture of the Industrial Music Scene. Архів оригіналу за 20 жовтня 2012.
  12. Hardware / M.A.R.K. 13, OST. Internet Movie Database (IMDb).
  13. Strange Days, OST. Internet Movie Database (IMDb).
  14. Johnny Mnemonic, OST. Internet Movie Database (IMDb).
  15. Epstein, Jonathan S.; Locher, David A. (1998). Youth Culture. Identity in a postmodern world. Wiley-Blackwell Publishers. с. 107. ISBN 1-55786-851-4.
  16. а б Epstein та Locher, 1998, с. 115.
  17. а б Digitalis, Raven (2007). Goth Craft. The Magickal Side of Dark Culture. Llewellyn Worldwide. с. 37. ISBN 9780738711041.
  18. а б Goodlad та Bibby, 2007, с. 76.
  19. Photo of Maria Azevedo (Battery). picture was taken in 1996/97 (COP International promotion picture
  20. Photo of Yone Dudas (Decoded Feedback); picture was taken in the mid-/late-1990s. Zoth Ommog promotion picture.
  21. Photo of Anna Christine (Luxt).
  22. Dossier. Diva X Machina. Side-Line music magazine (January 1997): 45.
  23. Ladouceur, Liisa; Pullin, Gary (2011). Encyclopaedia Gothica. ECW Press. с. 232. ISBN 9781770410244.
  24. Kilpatrick, Nancy (2004). The Goth Bible: A Compendium for the Darkly Inclined. New York: St. Martin's Griffin. с. 23, 33—4. ISBN 978-0312306960.
  25. а б в г Steele, Valerie; Park, Jennifer (2008). Gothic: Dark Glamour. Yale University Press. с. 48. ISBN 978-0300136944.
  26. Thompson, Dave (2000). Alternative Rock. San Francisco, CA: Miller Freeman Books. с. 72. ISBN 0-87930-607-6.
  27. Voltaire, Aurelio (2004). What is Goth?. York Beach, ME: Weiser Books. с. 06. ISBN 9781578633227.
  28. Baddeley, Gavin (2002). Goth Chic: A Connoisseur's Guide to Dark Culture. London: Plexus Publishing. с. 204.
  29. Reynolds, Simon (2006). Rip It Up And Start Again: Post-punk 1978-1984. London: Faber and Faber Limited. с. 422. ISBN 978-0571215706.
  30. A History of Goth. The Batcave. Процитовано 23 листопада 2007.
  31. Dossier. Diva X Machina. Side-Line music magazine (January 1997): 44.
  32. Goodlad та Bibby, 2007, с. 72.
  33. Goodlad та Bibby, 2007, с. 48.
  34. Lynn, Andrea (18 вересня 2007). Oh, my goth - dark, cultural phenomenon thriving, scholars say. News Bureau. The University of Illinois. Процитовано 27 жовтня 2007.
  35. A Study of Gothic Subculture.

Посилання[ред. | ред. код]