Саврук Гелена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гелена Саврук
Країна Україна
Галузь державне управління, економіка
Заклад Могилянська стратегічна аґенція
Науковий ступінь кандидат економічних наук
Нагороди
Орден княгині Ольги ІІІ ступеня
Орден княгині Ольги ІІІ ступеня

Гелена Миколаївна Саврук — громадський діяч, керівний партнер Могилянської стратегічної аґенції[1], заступник декана Києво-Могилянської бізнес школи [kmbs], керівник програм «Школа стратегічного архітектора» та «Стратегічне лідерство в секторі безпеки та оборони України»[2] для вищого керівного складу сектору безпеки та оборони України у kmbs.

Фахівець з трансформації державних інституцій, соціальних систем та компаній. Експерт у розробці та впровадженні моделей співпраці державних інституцій з бізнесом, громадськими та міжнародними організаціями.

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

1994 року здобула ступінь магістра економіки у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна. Кандидат економічних наук.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Більше 12 років працювала управлінцем на перших посадах з фокусом на впровадженні нових масштабованих моделей бізнесу, виведення нових продуктів на нові ринки та проведенні жорсткого антикризового управління.

2000—2005 роки — CEO заводу «Електромаш».

2005—2007 роки — CEO компанії Amkris.

2007—2009 роки — CEO компанії з управління активами «Melon Investment group», де займалась формуванням та управлінням бізнес-портфелю для 11 напрямів групи, посиленням муніципальних спроможностей міста.

2010 рік — CEO міжнародної високотехнологічної компанії «ЕКТА».

2012—2013 роки — генеральний директор холдингу «Агро Союз». На противагу іншим керівникам сектору виступала за мережеві, гнучкі моделі структури та побудову бізнесу за моделлю Value Net[3].

Києво-Могилянська бізнес-школа

З 2012 року є заступником декана kmbs та очолює напрям стратегічних програм у Києво-Могилянській бізнес-школі. Є автором концепту Школи стратегій та стратегічної методології «Стратегії екосистем» та «Дизайн систем національної безпеки України». Викладач курсів «Гранд стратегія», «Екосистеми та Value Net», «Безпекові та оборонні екосистеми», «Відкриті бізнес-моделі», «Оборонна бізнес-модель».

Керівник «Школи стратегічного архітектора»[4] — програми для трансформаційних лідерів бізнесу, вищого державного керівництва країни та соціальних систем, що мають великий вплив і створюють правила гри.

Ідейний натхненник та керівник програми «Стратегічне лідерство в секторі безпеки та оборони України» для державних управлінців вищого рівня сектора безпеки та оборони, яку в партнерстві з урядами Великої Британії, Канади та Офісом зв'язку НАТО в Україні було відкрито 2017 року[5].

«Метою програми було підсилення управлінської ефективності колективної кросфункціональної взаємодії та розвиток персональних лідерських спроможностей державних управлінців вищого рівня, які в своїх управлінських ролях безпосередньо та опосередковано беруть участь у формуванні політики, стратегії та реалізації завдань національної безпеки України»[6].

У 2020 році запустила стратегічну програму для реалізації візії Міністерства оборони України. Метою програми є сприяння та імплементація нової інтегрованої моделі оборонної системи[7].

Могилянська стратегічна аґенція

2018 рік — заснувала action tank «Могилянська стратегічна аґенція», що займається розробкою рішень та дизайном моделей систем бізнесу, державних інституцій, регіонального розвитку, розвитку міст та територій, гуманітарної, економічної, соціальної сили та української держави загалом[1]. Серед клієнтів агенції державні установи, такі як Національний банк України, Міністерство освіти України, УкрОборонПром, Національна академія медичних наук України, Державне космічне агентство України, Міністерство культури та інформаційної політики України, а також компанія Comfy, освітня організація Культурний проект, Громадське телебачення та інші.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Останні 10 років веде активну співпрацю з політичними, безпековими, фінансовими та академічним міжнародними структурами. Є активною учасницею розробки та реалізації реформ в Україні впливовими міжнародними think tanks.

У вересні 2019 року призначена заступницею директора Національного інституту стратегічних досліджень. Була залучена до трансформаційних процесів як всередині самого Інституту, так і в середовищі органів національної безпеки та оборони України[8]. Розробила нову модель НІСД[9].

Визнання[ред. | ред. код]

2013 року увійшла у рейтинг Топ 100 бізнес-леді України за версією видання delo.ua[10].

2019 року нагороджена орденом княгині Ольги III ступеню за значний особистий внесок у захист державного суверенітету і обороноздатності країни[11][12].

2020 року вийшла у фінал національної премії «Жінка України» у номінації «Вища та післядипломна освіта»[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б M-S-A Могилянська Стратегічна Аґенція. www.msa.net.ua. Процитовано 12 березня 2021.
  2. Стратегічне лідерство в секторі безпеки та оборони України. kmbs.ua (ua) . Процитовано 12 березня 2021.
  3. Правильный рост агрохолдингов: за и против вертикальной интеграции. Инфоиндустрия (ru-RU) . Процитовано 12 березня 2021.
  4. Школа Стратегічного Архітектора. ssa.kmbs.ua (укр.). Процитовано 12 березня 2021.
  5. Онлайн-трансляція прес-конференції на тему "Стратегічне лідерство: сектор безпеки та оборони України". Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 12 березня 2021.
  6. kmbs провела програму для управлінців української «оборонки». Na chasi. Процитовано 12 березня 2021.
  7. У kmbs стартувала Стратегічна програма для Міністерства оборони України. kmbs.ua (ua) . Процитовано 12 березня 2021.
  8. В НІСД відбулася зустріч між керівництвом НІСД і делегацією Уряду Канади і Посольства Канади в Україні. Національний інститут стратегічних досліджень (укр.). Процитовано 12 березня 2021.
  9. НІСД презентував нову стратегію розвитку Інституту. Національний інститут стратегічних досліджень (укр.). Процитовано 12 березня 2021.
  10. Саврук Гелена Николаевна. Latifundist.com (рос.). 12 травня 2014. Процитовано 12 березня 2021.
  11. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №58/2019. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 12 березня 2021.
  12. Гелену Саврук нагороджено орденом княгині Ольги III ступеню. Національний університет «Києво-Могилянська академія» (укр.). Процитовано 12 березня 2021.
  13. Жінка України 2020. 4woman.ua. Процитовано 12 березня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Могилянська стратегічна аґенція

Сайт Києво-Могилянської Бізнес-Школи

Програма Стратегічного розвитку

Школа Стратегічного архітектора

Гелена Саврук. Бізнес-екосистеми. Логіка ведення бізнесу, що дозволила Amazon перемогти Sony. НВ. 19.06.2019

Гелена Саврук. Логіка відкритості. НВ. 7 лютого 2017

Гелена Саврук. Хижак плюс здобич, або Як конкурувати у новому світі. open.kmbs. 5.10.2015

Гелена Саврук. Мислити екосистемами: що потрібно для масштабних змін. 28.11.2019

Гелена Саврук. Додана цінність «по-крупному». 31.03.2016