Садиба Чурилова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Садиба Чурилова

50°54'0"N 34°47'19"E
Країна Україна Україна
Розташування Суми
Дата початку спорудження 1880 р.
Дата закінчення спорудження 1890 р.
Адреса Суми, вул. Петропавлівська, 91
Мапа

Садиба Чурилова (1880—1890) — архітектурна пам'ятка мистецтва національного значення, розташована в м. Суми, за адресою: вул. Петропавлівська, 91.

Опис[ред. | ред. код]

До садиби входять особняк та службовий корпус у глибині ділянки (зберігся частково). Ажурні ковані ґрати перегороджували вхід на територію садиби. У глибині двору знаходилися фонтан, лавки, альтанка і алеї, що вели у великий сад.

Історія садиби[ред. | ред. код]

Особняк був споруджений у 1880—1890 рр. Від 1880 року садиба належала керівнику Сумського державного банку Чурилову. Дружина Чурилова, Наталія Олексіївна, була випускницею Петербурзької консерваторії по класу фортепіано. У 1916 році вона з відомим музикантом, членом Російського музичного товариства Леонідом Кагадеєвим відкрила в себе приватну музичну школу, яка стала разом із Громадським зібранням і театром центром музичного життя міста. Викладачами були відомі музиканти, які здобули вищу музичну освіту в імператорських установах.

Будинок з приходом радянської влади був націоналізований. Там був лимонадний («пивний») завод. У радянські часи займав відділ соціального забезпечення. У 1990-х роках у цьому будинку були розміщені відділ соціального забезпечення, спортивне товариство та декілька інших установ. Нині в будівлі діють різні установи, зокрема банк.

Джерела[ред. | ред. код]