Салаї Барбара Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбара Миколаївна Салаї
Народилася 24 червня 1926(1926-06-24)
Ужгород, Закарпаття
Померла 9 серпня 2011(2011-08-09) (85 років)
Ужгород, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність угорка
Діяльність поетеса, перекладачка
Alma mater УжДУ (1953)
Заклад видавництво «Освіта»
Мова творів угорська
Жанр поезія
Членство Спілка радянських письменників України
Премії Закарпатська обласна літературна премія імені Федора Потушняка

Барбара (Варвара) Миколаївна Салаї (Баран) (24 червня 1926 року, Ужгород — 9 серпня 2011) — українська поетеса і перекладачка угорського походження, член Національної спілки письменників України (з 1980).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 24 червня 1926 року в Ужгороді в сім'ї робітника. Закінчила Торговельну академію (1945), філологічний факультет Ужгородського державного університету (1953), працювала вчителькою, редактором видавництва «Радянська школа» в Ужгороді, де готувала до друку й сама писала підручники для шкіл України з угорською мовою навчання. Визнання їй принесли книжки поезії для дітей «Веселі метелики» (1969), «Забавна карусель» (1973), «Веселі дзвіночки» (1980), «Зіроньки» (1983), «Шипшина зацвіла» (1986), «У гаю зеленім» (2005) та інші.

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Вірші поетеси перекладено українською, російською, чеською, словацькою, осетинською, молдавською та інши ми мовами. Її поезія розкриває життя і побут угорців на Закарпатті. Активно друкувалася у збірниках, антологіях, читанках та інших виданнях для дітей як в Ужгороді, так і в Угорщині.

З іменем Барбари Салаї пов'язано становлення новітньої угорськомовної літератури, формування навчально-методичної бази для угорських шкіл в Україні.

За національністю угорка, але досконало знала українську мову. Перекладала угорською мовою твори Івана Франка, Павла Тичини, Володимира Сосюри, Максима Рильського, Михайла Томчанія, Степана Жупанина та ще багатьох відомих українських письменників.

Нагороди[ред. | ред. код]

Літературну творчість Барбари Салаї відзначено численними нагородами Угорщини та Закарпатською обласною літературною премією імені Федора Потушняка.

Джерела[ред. | ред. код]