Саллі Руні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саллі Руні
англ. Sally Rooney
Народилася 20 лютого 1991(1991-02-20) (33 роки)
Каслбар, Коннахт, Ірландія
Країна  Ірландія
Діяльність письменниця
Сфера роботи Ірландська література[1]
Alma mater Трініті Коледж
Мова творів англійська
Жанр Проза
Magnum opus Розмови з друзямиd, Нормальні люди і Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?[2]
Родичі Catherine Prasifkad
У шлюбі з Джон Прасіфка
Автограф
Нагороди

CMNS: Саллі Руні у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Саллі Руні (англ. Sally Rooney; нар. 20 лютого 1991 року, Каслбар, Ірландія) — ірландська письменниця і сценаристка. Перший роман «Розмови з друзями» був виданий у 2017 році. У 2018 році вийшов роман «Нормальні люди», у вересні 2021 року — «Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?». У 2020 році «Нормальні люди» був адаптований у серіал.

Біографія[ред. | ред. код]

Саллі Руні народилась та виросла в маленькому місті Каслбар на заході Ірландії у 1991 році.

Мама Саллі працювала в артцентрі, тому вони з братом часто відвідували мистецькі виставки і театральні постановки. Батько працював у компанії Telecom Éireann.

У 15 років Саллі написала свій перший роман.

Письменниця навчалася у Триніті коледжі в Дубліні (там навчаються і герої її книжок «Розмови з друзями» та «Нормальні люди»). Там вона почала (але не закінчила) ступінь магістра з політики, натомість закінчивши ступінь з американської літератури, і закінчила ступінь магістра в 2013 році. У Триніті коледжі Саллі стала переможницею європейських турнірів із дебатів. Перш ніж стати письменницею, вона працювала в ресторані на адміністративній посаді

Починаючи з 2014 року, весь час писала. Перший успіх прийшов до Саллі, коли її оповідання Mr Salary потрапило в шортліст премії видання Sunday Times.

Кар‘єра[ред. | ред. код]

Рання кар‘єра

Свій перший роман Руні написала коли їй було 15 років і назвала його «абсолютним лайном». Починаючи з 2014 року, вона весь час писала. Перший успіх прийшов до Саллі, коли її оповідання Mr Salary потрапило в шортліст премії видання Sunday Times. У 2015 році агент Трейсі Бохан з Wylie Agency побачила її есе «Навіть якщо ти мене переможеш» про те, як вона була «найкращою конкурентоспроможною дебатеркою на європейському континенті», і Бохан зв’язалася з Руні. Руні дала Бохану рукопис, і Бохан розповсюдила його видавцям, отримавши сім заявок. Пізніше Саллі підписала контракт на публікацію з Трейсі Бохан.

Розмови з друзями (2017)

Перший роман письменниці. За право його публікації боролися шість видавництв, які зрештою були продані в 12 країнах.

Після виходу роману редакторка Руні назвала її «Селінджером для покоління Snapchat». ЗМІ називали Саллі Руні «першою великою письменницею-міленіалкою». Саллі написала 100 000 слів «Розмов з друзями» за три місяці, паралельно закінчуючи магістерську роботу з американської літератури.

Роман вийшов у червні 2017 року у видавництві «Фабер і Фабер». Він був номінований на міжнародну премію Ділана Томаса Університету Свонсі 2018 року та премію Folio 2018 року, а також отримав премію 2017 року Sunday Times / Peters Fraser & Dunlop Young Writer of the Year.

У 2021 році Hulu зняв серіал «Бесіди з друзями» за романом Саллі Руні.

Нормальні люди (2018)

Другий роман письменниці у рік свого видання потрапив до довгого списку Букерівської премії та виграв British Book Award.

На сьогодні роман перекладений понад 40 мовами, а кількість проданих примірників книги перевищила мільйон.

У 2020 році з'явився серіал з однойменною назвою, знятий за мотивами роману[3].

Роман — чесна і відверта історія дорослішання двох молодих людей — Маріанни та Коннелла, їхніх пошуків, втрат, дружби, кохання[3] .

Телеадаптація

«Нормальні люди» був знятий у 12-серійний серіал як спільне виробництво BBC Three та онлайн-платформи Hulu, а зйомки проходили в Дубліні та графстві Слайго. Режисерами серіалу стали Ленні Абрахамсон і Хетті Макдональд. Дейзі Едгар-Джонс і Пол Мескаль зіграли Маріанну і Коннелла відповідно. Серіал мав успіх у критиків і отримав чотири номінації на премію «Primetime Emmy», у тому числі за «Кращого актора в обмеженому серіалі чи фільмі», «Видатну режисуру для обмеженого серіалу» та «Видатний сценарій для обмеженого серіалу».

Де ж ти дівся, світе мій прекрасний? (2021)

У вересні 2021 року вийшов новий роман Руні — «Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?».

Восени 2021 року новий роман Саллі Руні був у книжкових топах у Великій Британії та займав першу позицію із продажів серед художніх книг на Amazon. Критики називали цю книжку найкращим романом письменниці[4].

Інтермеццо (2024)

Було оголошено, що четвертий роман Руні «Інтермеццо» вийде у вересні 2024 року. Роман присвячений складним стосункам між двома братами.

Видання українською[ред. | ред. код]

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

У жовтні 2021 року Саллі Руні відмовила ізральському видавництву Modan у купівлі прав на переклад її останнього роману «Прекрасний світ там, де ти». Таким способом письменниця підтримала культурний бойкот Ізраїлю[5].

«Права на переклад мого нового роману на іврит досі доступні. І якщо я зможу знайти спосіб продати ці права, який би відповідав принципам бойкоту руху BDS, буду дуже рада й пишатимуся. А тим часом я хотіла би ще раз висловити свою солідарність з палестинським народом у його боротьбі за свободу, справедливість і рівність»[5].

Саллі Руні входить до списку митців, які підписали лист зі звинуваченням Ізраїлю в апартеїді та закликом до міжнародної ізоляції країни[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. http://bibliografi.dk/content.php?page=author&value=15912
  3. а б Бестселер Саллі Руні «Нормальні люди» виходить українською. 10.08.2020. Архів оригіналу за 29 квітня 2021. Процитовано 31 січня 2022.
  4. Пилипюк, Софія (27 вересня 2021 року). Новий роман авторки «Нормальні люди» вже в топах. Що треба знати про письменницю. Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 28 січня 2022.
  5. а б в Патті Сміт підтримала відмову Саллі Руні співпрацювати з ізраїльським видавництвом. 1 листопада 3021 року. Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 28 січня 2022.